Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.07.2023 7:23:03

Říkáme jednoznačné NE přítomnosti jakýchkoli cizích vojsk na českém území!

Říkáme jednoznačné NE přítomnosti jakýchkoli cizích vojsk na českém území!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Vážení přátelé,

Fialova vláda prosazuje okradení důchodců. Předkládáme návrhy hájící seniory. Bojujeme ze všech sil proti vládnímu daňovému balíčku, který zvyšuje daně nejvíce v historii ČR. Předložíme pozměňovací návrhy pro ochranu českých občanů, živnostníků a firem před zvyšováním daní a zdražováním. Jako jediní v parlamentu bojujeme proti přítomnosti amerických vojsk a cizím základnám na našem území. Ve středu se bude smlouva mezi ČR-USA schvalovat ve Sněmovně a pořádáme proti ní demonstraci. Premiér Fiala se nesmyslně chlubí snížením inflace, přitom zdražování nadále pokračuje. Podle aktuálních průzkumů veřejného mínění většina českých občanů nedůvěřuje Evropské unii. Prosazujeme referendum o vystoupení z EU. Fialova vláda stahuje čím dál více občanů do bídy. Lidé šetří a nakupují mnohem méně než v předchozích letech.

1. Fialova vláda prosazuje okradení důchodců. Předkládáme návrhy hájící seniory.

Tuto středu pokračuje schůze Sněmovny, na které se bude v závěrečném třetím čtení projednávat a hlasovat vládní návrh na změnu zákona o důchodovém pojištění. Vláda Petra Fialy (ODS) navrhuje výrazné snížení řádných valorizací důchodů, zrušení jejich mimořádných valorizací a významné zhoršení podmínek předčasných starobních důchodů včetně jejich snížení. Hnutí SPD má k tomuto vládnímu návrhu zásadní výhrady a předložili jsme k němu deset pozměňovacích návrhů. Jejich prostřednictvím chceme zachovat současnou podobu zákonných valorizací důchodů, případně učinit jejich systém ještě spravedlivějším, aby nepoškozoval nízkopříjmové důchodce a nezvyšovaly by se dále rozdíly mezi příjmy a životní úrovní jednotlivých skupin důchodců. Rovněž navrhujeme zachování současného nastavení systému předčasných starobních důchodů tak, aby nedocházelo k diskriminaci celoživotně poctivě pracujících občanů. Navrhujeme i umožnění omezeného přivýdělku při pobírání předčasného důchodu pro zaměstnance na částečné pracovní úvazky, což by pomohlo lidem i státnímu rozpočtu. Navrhujeme také možnost odchodu do řádného starobního důchodu bez jakéhokoli jeho krácení pro občany, kteří odváděli důchodové pojištění minimálně 45 let. Bojujeme za práva a zájmy současných i budoucích příjemců důchodů proti asociální vládě Petra Fialy (ODS).

2. Bojujeme ze všech sil proti vládnímu daňovému balíčku, který zvyšuje daně nejvíce v historii ČR. Předložíme pozměňovací návrhy pro ochranu českých občanů, živnostníků a firem před zvyšováním daní a zdražováním.

Díky úsilí poslanců a vedení hnutí SPD trvalo první čtení tzv. „vládního konsolidačního balíčku" v minulém týdnu ve Sněmovně celé tři jednací dny. Fialova vláda prosazuje plošné zvýšení všech existujících daní a povinných pojistných odvodů. Návrh na zamítnutí, který předložil předseda hnutí SPD Tomio Okamura, byl poslanci vládní koalice odmítnut. Ale podařilo se zmařit záměr vlády na zrychlené schválení tohoto návrhu ještě během léta a jeho další projednávání bude pokračovat až v září. Do té doby k němu předložíme celou řadu pozměňovacích návrhů, jejichž společným cílem bude ochrana českých občanů, živnostníků a firem před vládním zvyšováním zdanění a zdražováním většiny druhů zboží a služeb. Vládní konsolidační balíček je navíc i po odborné stránce velice nekvalitně připraven, jsou v něm vnitřní rozpory a ani strany vládní koalice se na něm neshodují a chtějí jej v rámci jeho dalších čtení ve Sněmovně změnit. Jde jednoznačně o nejrozsáhlejší zvýšení daní v ČR po roce 1989, přestože ODS před volbami lživě slibovala občanům, že žádné daně zvyšovat nebude. Jde o cynický podvod na voliče, který povede k markantnímu snížení čistých příjmů všech domácností, nejvíce u pracujících rodin s předškolními dětmi, i k dalšímu růstu inflace. Hnutí SPD bude i v dalších fázích projednávání tohoto veskrze nekvalitního a škodlivého vládního návrhu všemi zákonnými prostředky bojovat proti jeho konečnému schválení.

3. Jako jediní v parlamentu bojujeme proti přítomnosti amerických vojsk a cizím základnám na našem území. Ve středu se bude smlouva schvalovat ve Sněmovně a pořádáme proti ní demonstraci. 

Ve středu 19. července odpoledne se bude na mimořádné schůzi Sněmovny v závěrečném, druhém čtení projednávat Česko-americká smlouva o obraně (tzv. smlouva DCA) a zároveň se o ní bude i finálně hlasovat. Hnutí SPD ratifikaci této pro ČR nevýhodné a ponižující smlouvy zásadně odmítá, ale stojí proti nám jednotné spojenectví stran vládní pětikoalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN, Piráti) a hnutí ANO. Tato smlouva řeší detaily dlouhodobého pobytu americké armády v ČR v jedenácti vyjmenovaných lokalitách a je deset let nevypověditelná. Týká se tedy budoucí dlouhodobé přítomnosti vojáků USA na českém území, a to za velmi nerovných podmínek pro ČR. Smlouva uděluje americkým vojákům i jejich rodinným příslušníkům na českém území rozsáhlá privilegia, kdy v podstatě v ničem nebudou podléhat českému právnímu řádu. Tato dohoda výrazným způsobem omezuje českou státní suverenitu, a je navíc nepotřebná a nadbytečná, neboť případný pobyt vojsk členských států NATO v zemích aliančních partnerů již dávno dostatečně upravuje tzv. Smlouva NATO SOFA. V minulém týdnu doporučily ratifikaci smlouvy Výbor pro obranu a Zahraniční výbor Sněmovny. Proti hlasovali pouze poslanci SPD Radovan Vích a Jiří Kobza. Naopak hnutí ANO společně s Fialovou vládou smlouvu podporuje. Poslanci vládní koalice navíc odmítli, aby smlouvu posoudil rovněž i sněmovní Ústavně-právní výbor, přestože existují oprávněné pochybnosti o tom, zda je v souladu s českou Ústavou. Hnutí SPD říká jednoznačné NE přítomnosti jakýchkoli cizích armád, vojáků a základen na českém území a jsme přesvědčeni, že o těchto otázkách by měli vždy rozhodovat čeští občané v celostátním závazném referendu. Ve středu 19. července od 13:00 hodin proto pořádáme v Praze na Malostranském náměstí další demonstraci proti ratifikaci této smlouvy.

4. Premiér Fiala se chlubí snížením inflace, přitom zdražování nadále pokračuje.

Premiér Petr Fiala (ODS) se zcela nesmyslně chlubí svým podílem na údajném meziročním snížení inflace. Tato slova jsou však v naprostém rozporu s realitou i s nejnovějšími údaji o růstu inflace Českého statistického úřadu. Dle těchto údajů je evidentní, že inflace v ČR i nadále roste, pouze se mírně zpomalil její růst, což je dáno zejména vysokou loňskou srovnávací základnou, kdy inflace stoupala enormně rychle a výrazně. Není tedy pravdou, že zboží a služby zlevňují. Meziroční míra růstu inflace v ČR činila v červnu 9,7 %, což je stále jeden z nejhorších výsledků v rámci všech evropských zemí. Dle dat Českého statistického úřadu rostly ceny mnoha druhů zboží i služeb i meziměsíčně. Jde například o ceny dovolených (zdražení o 8,7 %), zeleniny (růst o 5,1 %), či brambor (zdražení o 22,1 %). Co se týče meziročního srovnání, ceny zemního plynu stouply o 39,8 %, ceny tuhých paliv o 35,2 %, ceny vodného o 16,3 %, ceny stočného o 26,9 %, ceny elektřiny o 24,6 %, ceny tepla a teplé vody o 40,7 %. V oblasti potravin se meziročně zvýšily ceny vajec o 28,8 %, ceny zeleniny o 28,2 %, ceny cukru o 50,3 %. Toto jsou skutečně podstatné a vypovídající oficiální údaje o růstu cen v ČR, protože se dotýkají nezastupitelného zboží a služeb denní potřeby a mají přímý vliv na klesající životní úroveň českých občanů. Hnutí SPD říká jasně, že vláda musí plně využít všechny regulační nástroje, které má k dispozici, k tlaku na snižování cen. V opačném případě by měla odstoupit.

5. Čeští občané nedůvěřují Evropské unii. Prosazujeme referendum o vystoupení ze škodlivé EU.

Dle výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) z minulého týdne Evropské unii důvěřuje nejméně Čechů od roku 2016. Důvěra EU mezi českými občany poklesla na 46 %. Více než polovina Čechů již tedy EU nedůvěřuje. Meziročně poklesla i důvěra našich občanů v Severoatlantickou alianci (NATO) a v Organizaci spojených národů (OSN). Konkrétním orgánům EU důvěřuje ještě méně občanů – v případě Evropské komise je to 38 % a u Evropského parlamentu 36 %. Nedůvěra vůči EU tedy v České republice již jednoznačně převažuje nad důvěrou. Není divu. Čím dál více českých občanů si uvědomuje škodlivost členství ČR v EU. A to na základě konkrétních faktů a zkušeností. Členství ČR v EU nejen, že omezuje naši státní suverenitu, ale čím dál více nás poškozuje i ekonomicky a bezpečnostně. Například prostřednictvím programu Green Deal, který podpořila Babišova i Fialova vláda a který postupně likviduje náš průmysl, energetiku, zemědělství i životní úroveň českých občanů. Anebo skrze připravovaný Migrační pakt EU, který podpořil za českou vládu ministr vnitra Rakušan (STAN) a který bude znamenat buď přemísťování tisíců muslimských a afrických imigrantů z jiných států EU do ČR, anebo mnohamiliardové platby na tyto imigranty z našeho rozpočtu. Hnutí SPD je jedinou významnou polickou silou v ČR, která dlouhodobě požaduje přijetí ústavního zákona o celostátním závazném referendu, na základě kterého by čeští občané mohli hlasovat i o vystoupení ČR z EU. Všechny ostatní parlamentní strany včetně hnutí ANO toto odmítají.

6. Fialova vláda stahuje čím dál více občanů do bídy. Lidé šetří a nakupují mnohem méně než v předchozích letech.

Maloobchodní tržby v ČR klesají již třináct měsíců v řadě. V květnu činil jejich meziroční pokles 6,1 %, v dubnu 8,4 %. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Je tak evidentní, že Fialova vláda stahuje čím dál více občanů do bídy. Lidé šetří a nakupují mnohem méně než v předchozích letech. Téměř 60 % našich občanů omezilo nákupy potravin, včetně příslušníků tzv. střední příjmové třídy. Dle průzkumu portálu AkcniCeny.cz pro MF DNES je tento pokles nejpatrnější u zeleniny, kterou nakupuje o 59 % občanů méně než vloni. Spotřebu masa oproti loňsku omezilo 57 % občanů. Zásadní příčinou tohoto stavu je dlouhotrvající inflace neboli drahota, v jejímž důsledku rychle a rapidně klesá kupní síla českých domácností. Fialova vláda proti inflaci nebojuje, naopak k jejímu růstu svým diletantismem a opatřeními, která provádí anebo chystá, výrazně přispívá. Situace již překračuje kritickou mez, miliony lidí jsou nuceny používat své tenčící se úspory k placení povinných měsíčních výdajů. Stav, kdy poctivě pracujícím lidem nestačí mzda či plat k důstojnému životu a musí omezovat spotřebu potravin, je neudržitelný a je v rozvinuté společnosti neakceptovatelný. Vláda Petra Fialy (ODS), která je hlavním původcem tohoto stavu, musí skončit, než napáchá na našich občanech již doslova nevratné škody.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama