JUDr. Daniela Kovářová

  • Plzeň-jih
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.07.2023 16:47:35

Spotřební daň nemá vůbec existovat. Stát tu není tu od toho, aby vychovával

Spotřební daň nemá vůbec existovat. Stát tu není tu od toho, aby vychovával

Projev na 14. schůzi Senátu České republiky 27. července k návrhu zákona, kterým se mění zákon o spotřebních daních.

Dobré ráno. Když jsem si přečetla, že do sněmovny jde novela zákona a spotřební dani, tak jsem zajásala, že vláda konečně navrhuje spotřební daň na tichá vína. Pak jsem bohužel zjistila, že chce uspíšit zvýšení spotřební daně z nafty. Tedy z pohonných hmot, na které u nás jezdí 40 % osobních aut a 95 % nákladních aut a autobusů. Co tento zákon znamená? Že se prodraží pohyb, cestování, transport všeho užitečného, veškerého zboží. Tedy změna v průběhu letošního roku dopadne na všechny. Na každého občana, na každého kupujícího i na každého senátora. Pokud schválíme tento zákon, pak změna ceny nafty v průběhu roku způsobí komplikace i mnoha firmám, které své náklady měly rozpočítány v kalkulacích. Teď se do těch kalkulací nevejdou. A rozhodnutí, která učinili ve víře v sazbu daně platnou po celý rok, se najednou naším přičiněním, naším rozhodnutím stanou nerentabilními. Mám ovšem i další důvody, proč tento zákon nepodpořím. Vláda slibovala, že zvyšovat daně nebude. Ať tuhle změnu vysvětluje jakkoliv, prakticky jde o zvýšení daně. A stát má šetřit u sebe. Má rušit agendy, omezovat plýtvání, a nikoliv tahat lidem více peněz z kapes. Oni jsou na tom hůř než stát. Stát si vytiskne další peníze, ale řada lidí u žádné peníze nemá. Takže se ptám pana ministra, jakou agendu dnes předkládá ke zrušení? Jakou instituci navrhuje zrušit? Ve které rozpočtové kapitole navrhuje škrty? Čekám na to už 8 měsíců.

Podívejme se na program dnešního pléna. Většina bodů přináší přímé nebo nepřímé nároky na veřejné finance. A konečně pro své ne mám důvod nejpodstatnější. Spotřební daň nemá vůbec existovat. Protože jejím původním účelem – pamatujete si? je regulovat spotřebu. Tu špatnou spotřebu. Spotřebu těch špatných věcí. Proto je selektivní, nesystémová, nespravedlivá. Dostatečně mají sloužit pouze k financování veřejných statků, a nikoliv k regulaci spotřeby a k výchově svéprávných, dospělých, svobodných občanů. Stát je tu od toho, aby zajistil bezpečí, soudy, vojsko, obranu, policii, maximálně ještě školství a zdravotnictví. A není tu od toho, aby vychovával lidi, co mají pít, čím mají jezdit, co mají nakupovat a jak zdravě mají žít. Děkuji, že jste mě vyslechli a že má slova berete vážně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama