Mgr. Jan Grolich

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2023 8:19:00

Důležitý je každý projekt, který pomáhá krajině s adaptací na klimatické změny

Důležitý je každý projekt, který pomáhá krajině s adaptací na klimatické změny

Který z přihlášených projektů má nejlepší dopad na zadržení vody v krajině na jižní Moravě? Hlasování o Cenu veřejnosti se spouští dnes a vybírat může kdokoli až do konce srpna na webu www.cenazakrajinu.cz. Vítěz si odnese odměnu 50 tisíc korun.

 Zakládají remízky, biokoridory, mokřady, vysazují stromořadí, obnovují cesty nebo revitalizují vodní toky. Jednotlivé obce, zemědělci, soukromé společnosti, ale i jednotlivci pečují o přírodu ve svém okolí. Jednou z cest, jak můžou svoji práci představit a motivovat tak ostatní, je i soutěž Cena za krajinu, jejíž druhý ročník vyhlásil Jihomoravský kraj na začátku března letošního roku.

Nově se přihlášky podávaly do dvou kategorií – komplexní projekty a jednotlivá opatření. „Z celkem 27 přihlášených projektů postoupilo do finále 20 z nich. Každý projekt, který pomáhá naší krajině se adaptovat na stále častější horka a sucha, je důležitý a inspiruje ostatní. A to je smysl i celé Ceny za krajinu – přenášet příklady dobré praxe dál,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Finálové projekty je možné si prohlédnout na stránkách ZDE, kde také od 1. srpna začne hlasování o Cenu veřejnosti. K potvrzení hlasu je potřeba zadat jen e-mailovou adresu a následně jej odsouhlasit v e-mailu.

Hlasování bude ukončeno 31. srpna a výsledky se přihlášení dozví v pondělí 25. září na slavnostním vyhlášení v sídle Nadace Partnerství v Brně. Kromě vítěze Ceny veřejnosti se představí i vítězové obou kategorií (komplexní projekty a jednotlivá opatření), které vybere odborná porota. Tu tvoří nejen zástupci Jihomoravského kraje a Nadace Partnerství, ale také porotci z Mendelovy univerzity v Brně a Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky. Mezi výherce kraj rozdělí 230 tisíc korun.

„Projekty, které se nám sešly, ukázaly, že existuje mnoho inovativních a udržitelných způsobů, jak zadržet vodu v naší krajině a minimalizovat negativní dopady klimatické změny. Navrhovaná opatření následně zvyšují i kvalitu života obyvatel v Jihomoravském kraji. Děkuji všem účastníkům za jejich odhodlání,“ ocenil přihlášené projekty náměstek hejtmana pro životní prostředí Lukáš Dubec.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama