Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.08.2023 8:44:35

Je čas obnovit naši suverenitu vystoupením z Evropské unie!

Je čas obnovit naši suverenitu vystoupením z Evropské unie!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Vážení přátelé,

schválený vládní zákon okrádající důchodce je protiústavní. Hnutí SPD udělá maximum pro jeho zrušení. Za rapidní nárůst počtu exekucí nese odpovědnost Fialova vláda, která způsobila rekordní propad reálných příjmů. Evropská unie nám pod pohrůžkou pokut vnucuje zákony. Je čas obnovit naši suverenitu vystoupením z EU. Místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL Jurečka prohlásil, že by ČR mohla mezi lety 2025 a 2030 přijmout euro. Hnutí SPD odmítá přijetí eura. Vzdát se vlastní národní měny znamená být naprostou ekonomickou a finanční kolonií Německa a Bruselu. Brutální nátlak orgánů EU na jednotlivé členské státy se v poslední době výrazně zvyšuje a stupňuje. Brusel porušuje jejich suverenitu.

1. Schválený vládní zákon okrádající důchodce je protiústavní. Hnutí SPD udělá maximum pro jeho zrušení.

Poslanci vládní koalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti) minulý týden protlačili ve Sněmovně ve třetím čtení změnu zákona o důchodovém pojištění, která přináší snížení řádných valorizací všech důchodů, zrušení jejich mimořádných valorizací a enormní a skokové zpřísnění podmínek pro nárok na předčasný důchod i významné snížení důchodů tohoto typu. Způsob přijetí tohoto zákona ve Sněmovně považujeme za protiústavní, jelikož v jeho závěrečném čtení stanovili vládní poslanci pevný čas hlasování, a nebylo tak umožněno opozičním poslancům bez přednostního práva vystoupit a přednést a obhájit jejich případné návrhy. Jsme přesvědčeni, že tento zákon je na hranici ústavnosti i v obsahové rovině. Například v oblasti změn předčasných důchodů, když vláda de facto ze dne na den zvyšuje hranici věku pro nárok na odchod do předčasného důchodu o dva roky a požadovanou dobu odvádění důchodového pojištění dokonce o pět let! V tomto směru vládní zákon ostatně kritizoval i veřejný ochránce práv, ombudsman Stanislav Křeček. Tento vládní zákon znamená ohromné nerovnosti ve výši předčasných důchodů u občanů se stejnými předchozími pracovními příjmy a pojistnými odvody v závislosti na tom, zda by odešli do předčasného důchodu dle současných anebo nových pravidel. Poslanci hnutí SPD jsou proto připraveni, pokud zákon odsouhlasí Senát a podepíše jej prezident republiky, vypracovat a podat ústavní stížnost. Zároveň pokud bude SPD součástí příští vlády, tak tento zákon zrušíme.

2. Za rapidní nárůst počtu exekucí nese odpovědnost Fialova vláda, která způsobila rekordní propad reálných příjmů.

V ČR se rapidně zvýšil počet exekucí. Na začátku července probíhalo o 48 600 více exekučních řízení než v loňském roce. Celkem se nyní vede více než 4 miliony (!) exekučních řízení, přičemž alespoň jednu exekuci má více než 660 tisíc našich občanů. Významně také stoupl počet osob, proti kterým jsou vedena dvě a více exekučních řízení. Vyplývá to z aktuálních údajů Exekutorské komory. Za tímto růstem počtu exekučních řízení je na prvním místě zhoršování ekonomické, příjmové a sociální situace občanů v důsledku vysoké inflace a propadu reálných mezd i dalších příjmů. Exekuce a jejich narůstající rozsah jsou zásadním problémem ČR z hlediska sociálního a důchodového systému, zaměstnanosti i soudržnosti společnosti. Nejvíce postihují severozápadní a severní regiony našeho státu, zejména Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj. Hnutí SPD dlouhodobě navrhuje systémové řešení tohoto neúnosného stavu. Prosazujeme zestátnění exekutorů, aby exekuce prováděly soudy či úřady veřejné správy, nikoli privátní exekutoři, jejichž primárním cílem je maximalizace zisku i za cenu naprostého sociálního a ekonomického zničení dlužníka. Hnutí SPD je jednou stranou v Parlamentu, která prosazuje zestátnění exekutorů. Dluhy se platit mají a musejí, ale splácení dluhu nesmí být likvidační. Prosazujeme i teritorialitu exekucí, zastropování úroků a příslušenství dluhu, bezplatnou právní pomoc lidem v dluhových pastech a exekucích prostřednictvím příslušných úřadů státní správy a ukončení nekalých praktik lichvářů a soukromých exekutorů, které jsou byznysem s lidským neštěstím. 

3. Evropská unie nám pod pohrůžkou pokut vnucuje zákony. Je čas obnovit naši suverenitu vystoupením z EU.

Evropská komise zahájila s ČR řízení pro porušení unijního práva kvůli tomu, že naše země dostatečně včas nezavedla do právního řádu unijní pravidla vyplývající ze směrnic EU o tzv. předvídatelných pracovních podmínkách a o sladění práce a rodiny. Za každou tuto dosud neaplikovanou směrnici stanovila Evropská komise letos v dubnu vůči ČR sankci ve výši 45 milionů korun plus vysoké penále za každý další den, dokud tyto normy nebudou přijaty a nenabydou účinnosti. Přitom realita je taková, že požadavky z těchto unijních směrnic upravuje vládní novela zákoníku práce, která se nyní vrací ze Senátu do Sněmovny. Na tomto příkladu se zcela jasně prokazuje škodlivost našeho členství v EU. Buď musíme zcela rezignovat na vlastní legislativní suverenitu a přijímat takové zákony a regulace, které nám diktují orgány EU, přestože jsou pro nás nevýhodné či nepotřebné. Anebo v případě, že je do našeho právního řádu neaplikujeme, případně je přijmeme později, jsme nuceni platit drakonické pokuty do rozpočtu EU. Dle názoru SPD již skutečně nastal nejvyšší čas k přijetí ústavního zákona o všeobecném závazném referendu, ve kterém by se čeští občané mohli svobodně rozhodnout o tom, zda má ČR v EU zůstat, anebo z ní odejít a obnovit svou státní suverenitu ve všech oblastech. Hnutí SPD je jedinou stranou v Parlamentu, která prosazuje zákon o referendu včetně možnosti hlasovat o mezinárodních smlouvách (např. členství ČR v EU, Migrační pakt EU, smlouva o obraně ČR – USA, Istanbulská úmluva atd.).

4. Místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL Jurečka prohlásil, že by ČR mohla mezi lety 2025 a 2030 přijmout euro. Hnutí SPD odmítá přijetí eura. Vzdát se vlastní národní měny znamená být naprostou ekonomickou a finanční kolonií Německa a Bruselu.

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka minulý týden v televizi CNN Prima prohlásil, že by v letech 2025 až 2030 mohla ČR vstoupit do tzv. eurozóny, tedy přejít z české koruny na společnou měnu EU euro. Hnutí SPD ostře odmítá tyto výroky a plány současné vlády. Národní měna, v našem případě česká koruna, je základním a výsostným znakem státní suverenity. Bez vlastní národní měny stát svoji suverenitu ztrácí a nemůže provozovat nezávislou měnovou, rozpočtovou a hospodářskou politiku. Vzdát se české koruny a nahradit ji eurem by rovněž znamenalo připravit se o jeden ze základních nástrojů ekonomické politiky, kdy lze prostřednictvím kurzových změn vlastní měny vůči cizím měnám ovlivňovat základní makroekonomické ukazatele typu inflace či vnější obchodní a platební bilance. Česká národní banka skrze posilování kurzu české koruny zabránila v poslední době ještě vyššímu růstu inflace, než který zde vinou Fialovy vlády máme. Vzdát se vlastní národní měny znamená být podřízeni Evropské centrální bance ve Frankfurtu nad Mohanem – a tudíž být i naprostou ekonomickou a finanční kolonií Německa a Bruselu. Přijmout euro znamená i ručit za finanční závazky nejzadluženějších států eurozóny a EU. Hnutí SPD hájí českou korunu jakožto jedinou možnou naši národní měnu, což by mělo být i ústavně zakotveno a ministr Jurečka a potažmo celá vláda, by měli podat demisi, protože nehájí naše národní zájmy.

5. Brutální nátlak orgánů EU na jednotlivé členské státy se v poslední době výrazně zvyšuje a stupňuje. Brusel porušuje jejich suverenitu.

Evropská komise podala žalobu na Polsko kvůli tomu, že polský ústavní soud rozhodl o nadřazenosti polské ústavy právu EU. Brutální nátlak orgánů EU na jednotlivé členské státy se tak v poslední době výrazně zvyšuje a stupňuje. Přitom jde o základní princip demokratického právního státu a státní suverenity, kdy ústava každé země je nadřazená veškerým ostatním typům právních norem, zákonů či smluv. Evropská komise polskému ústavnímu soudu vyčítá, že ve svých rozhodnutích označil některá ustanovení smluv EU za neslučitelná s polskou ústavou, čímž údajně zpochybnil přednost práva EU před národním právem. Žaloba dokonce zpochybňuje i legitimitu polského ústavního soudu. O žalobě bude rozhodovat Soudní dvůr EU, tedy unijní instituce, která dlouhodobě ve svých rozhodnutích prosazuje centralizaci a federalizaci EU a téměř vždy upřednostňuje zájmy orgánů EU před oprávněnými zájmy a právy členských zemí a jejich občanů. Hnutí SPD stojí v tomto sporu jednoznačně na straně Polska a vyzývá k témuž i vládu Petra Fialy (ODS), která ovšem již od doby svého nástupu systematicky oslabuje strategické spojenectví s našimi středoevropskými partnery v rámci uskupení V4. Obrana zájmů Polska před nátlakem a žalobami Evropské komise představuje i obranu klíčových hodnot naší státní a národní suverenity, která je ze strany orgánů EU těmito kroky zásadně porušována.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama