JUDr. Daniela Kovářová

  • Plzeň-jih
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.08.2023 15:14:00

Pan prezident nezná definici konzervatismu?

Pan prezident nezná definici konzervatismu?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podstatě konzervativního přístupu řešení problémů

 Pan prezident neví, že v základních civilizačních, ústavněprávních, lidskoprávních, společenských, rodinných, náboženských, kulturních a výchovných tématech lze téměř vždy jasně identifikovat buď spíše progresivistický, nebo spíše konzervativní přístup? Pan prezident neví, že to je vlastně jediné téma, které je zkoumáno například při sestavování Nejvyššího soudu USA a dalších vrcholných orgánů zemí naší části světa?

Pak bych jej ráda informovala, že konzervatismus není žádná má soukromá definice, to je dilema, na kterém se láme náš dnešní svět!

Co je konzervatismus?
Pochází z latinského conservare – uchovávat. A je vedle liberalismu a socialismu jednou ze tří hlavních politických ideologií.

Základní charakteristikou konzervatismu je otevřená tendence bránit se (rychlým) změnám a podporovat tradiční normy a hodnoty jako řád, autorita, tradice, vlast, rodina, náboženství, soukromé vlastnictví, hierarchizace společnosti a morálka.

Je tak těžké pochopit, že konzervativní přístup obnáší hájení zásad, které se osvědčily, zatímco pokrokářský ústavní soud bude chtít pomocí judikátů posouvat náš právní řád za hranice mandátu zákonodárců?

Má přidaná hodnota při volbě ústavních soudců je v tom, že se neomezuji jen na personální škraloup jednoho kandidáta nebo jeho postup v kariérním žebříčku. Můj přístup je komplexní, systémový, principiální.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama