Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.08.2023 8:58:53

Podali jsme návrh, aby palivové dřevo bylo zatíženo sníženou sazbou DPH!

Podali jsme návrh, aby palivové dřevo bylo zatíženo sníženou sazbou DPH!

Skutečnost, že Fialova vláda škodí českým domácnostem, není žádné populistické heslo, jak tvrdí zastánci vládní pětikoalice, ale tvrdá realita současného života našich občanů.

Lidé, kteří si zajišťují palivové dřevo pro vytápění svých domácností, budou muset opět sáhnout hlouběji do svých peněženek, neboť vláda počítá z přesunutím daně z přidané hodnoty u této komodity ze současných 15 procent na 21 procent.

Hnutí SPD od počátku odmítá vládní daňový balíček, v jehož rámci navrhuje Fialova vláda opatření, která výrazně negativně pocítí všichni naši slušní a pracující občané, pracující rodiny s dětmi, senioři i zdravotně postižení občané. Jedním z navrhovaných bodů je od roku 2024 zredukování stávajících tří sazeb daně z přidané hodnoty pouze na dvě sazby. Vláda navrhuje základní sazbu daně 21 % a jednu sníženou sazbu daně ve výši 12 %, která sloučí stávající sazby 10 % a 15 %. Do té nejvyšší jednadvacetiprocentní sazby by mělo spadat i palivové dřevo, včetně dřevěných pelet a briket (nyní je v 15 procentní sazbě). To ve finále zvýší náklady domácností na vytápění jejich domů o tisíce až desítky tisíc korun ročně.

V roce 2021 využívalo dřevo na topení 800 tisíc českých domácností. Pro část šlo o hlavní zdroj tepla a více než polovina z nich používala dřevo v kombinaci s jiným způsobem, nejčastěji společně s kotlem na plyn. V důsledku výrazného zdražení, kdy ceny plynu a elektřiny zažily od roku 2022 prudký růst, se řada vlastníků rodinných domků, a to převážně lidí žijících na venkově, rozhodlo pro vytápění dřevem. Z důvodu zatím nejvýhodnějšího způsobu vytápění počty domácností vytápějící dřevem stále rostou a jeho využití najdeme jak v novostavbách, tak ve starších domech.

V hnutí SPD jsme si vědomi, na rozdíl od Fialovy vlády a poslanců vládní pětikoalice, že vytápění nemovitostí určených k bydlení je základní životní potřebou občanů a jako takové nesmí být pro lidi finančně likvidační. Proto jsme k vládnímu daňovému balíčku podali celou řadu pozměňovacích návrhů, kdy jedním z nich je, aby palivové dřevo včetně dřevěných pelet a briket bylo zařazeno do snížené sazby DPH, která by měla nově být 12 %. Pro nás jsou čeští občané vždy na prvním místě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama