PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2023 19:19:00

Demokracii lze likvidovat i zevnitř. Formou omezování občanských práv

Demokracii lze likvidovat i zevnitř. Formou omezování občanských práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demokracii.

 Digitální Summit v Tallinu otevřela estonská premiérka Kaja Kallas. V její úvodní řeči se jasně odrážely paralely v dějinách našich dvou států, dědictví komunistické minulosti i úsilí o vybudování svobodné demokratické společnosti opírající se o právní stát a otevřený přístup k informacím, bez korupce a ideologické masáže.

Sdílíme společné přesvědčení, že demokracii je a bude třeba stále bránit proti snahám o vnější i vnitřní narušení. Ruská agrese na Ukrajině je příkladem brutální snahy o likvidaci práva suverénního státu na demokratickou budoucnost. Jak ale paní premiérka zdůraznila, demokracii lze likvidovat i zevnitř. Často se tak děje formou omezování občanských práv pod záminkou ochrany bezpečnosti nebo ekonomiky.

Kaja Kallas ale nehledí do budoucnosti s pesimismem. Je přesvědčena, že technologie pomáhají organizaci a spolupráci ve společnosti a největší zbraní v boji s dezinformacemi a kyberútoky je otevřenost a transparentnost. Sdílíme spolu i obavy z přílišné regulace nových technologií, která se nyní vznáší nad Evropou a hrozí tím, že zpomalí výhody, které nám pokrok může přinést. Skvělým příkladem přínosu nejnovějších technologií je, jak pomáhají Ukrajině udržovat stát v chodu i během války, získávat pomoc, informace a prohlubovat životně důležitá mezinárodní partnerství. Estonsko v oblasti bezpečnosti už podniká kroky - v loňském roce téměř zdvojnásobili částku věnovanou ve státním rozpočtu na oblast kyberbezpečnosti, k čemuž paní premiérka vyzvala i ostatní státy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama