JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2023 7:17:00

Vypadá to na hru “díky za každé nové ráno”

Vypadá to na hru “díky za každé nové ráno”

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji politické situace na Slovensku po předčasných parlamentních volbách

 Pokud sledujete dění na Slovensku, víte, že :

- Dne 30. září proběhly demokratické volby a vyhrál je Smer-SSD Roberta Fica.

- Ten dostal od prezidentky Čaputové dva týdny na sestavení koalice a vlády, paralelně s ním bez pověření vyjednával “neformálně” i nevítěz voleb Progresivne Slovensko a jeho lídr Michal Šimečka. Zkušený státník Fico uspěl ve své misi a vznikla koalice Smer-Hlas-SNS s většinou 79 mandátů v slovenském parlamentu.

- Robert Fico předložil jménem nové koalice návrh nové vlády prezidentce, která možná z jeho úspěchu a fiaska PS a Šimečky onemocněla, takže najednou žádný spěch. Zasekla se na nominantovi SNS na ministra životního prostředí a nechce jmenovat jeho a zatím ani novou vládu. Poražení a progresivní mainstream navíc nabádá prezidentku k mnohem brutálnějším personálním zásahům do nové vládní sestavy, někteří dokonce i u premiéra Roberta Fica.

- Poražení z voleb (nejen kandidující strany a jejich politici, ale i progresivní mainstream v médiích, neziskovky a část slovenského byznysu) se snaží pošlapat to nejcennější - výsledky svobodných demokratických voleb. A i když Zuzana Čaputová už znovu nebude kandidovat, má teď jen jedinou možnost - v souladu se slovenskou Ústavou naplněním svých kompetencí přispět k co nejrychlejšímu ukončení politické krize, kterou Slovensko zažívalo od začátku letošního roku. I prezidentka v ní sehrála svoji roli, ať už žonglováním s termínem předčasných voleb, se “svojí” úřednickou vládou premiéra Odora či s podivným odvoláním úřednického ministra vnitra Šimka.

- Teď to vypadá na hru “díky za každé nové ráno” pro Odorovu úřednickou vládu bez důvěry a vytvoření prostoru pro “úklid”, zejména v některých silových složkách. Nepřispívá to k obrazu Slovenska jako moderního demokratického a právního státu.

A proč se o tom tak zeširoka rozepisuji? Třeba proto, aby Českou republiku nepotkal nejpozději za dva roky podobný ústavní chaos, pokud bude poražena nynější pětikoaliční vláda v parlamentních volbách a pokud lidé svěří vedení naší země do rukou nové politické sestavy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama