Ing. Ivan Strachoň

  • KSČM
  • Moravskoslezský kraj
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2023 18:09:57

Občané podepisují návrh na vyhlášení krajského referenda

Občané podepisují návrh na vyhlášení krajského referenda

Rozhovor v týdeníku Naše pravda č. 45

Návrh klubu zastupitelů KSČM Moravskoslezského kraje na krajské referendum ohledně převodu pozemků pro vybudování logistického areálu Armády ČR v Mošnově z kraje na stát se setkal s některými nejasnostmi. V čem je problém?

Děkuji za možnost poskytnout informace, o kterých většina médií hovořit nechce, i když je od nás mají k dispozici.

KSČM a my jako zastupitelé kraje jsme podporovali návrat armády do regionu. V minulosti jsme byli proti, když armáda region opouštěla. Mít tady vojáky je výhoda při mimořádných situacích. A jednoznačně to posiluje složky a spolupráci s Integrovaným záchranným systémem.

Náš postoj jsme přehodnotili, když se zveřejnil obsah smlouvy o tzv. obranné spolupráci mezi USA a Českou republikou. Tento dokument byl zveřejněn až po jeho podepsání ve Washingtonu. Občané byli postaveni před hotovou věc. V příloze této smlouvy jsou vyjmenovány »dohodnutá zařízení a prostory« ve vlastnictví armády, která bude moci Armáda USA využívat. A jako čtvrté v pořadí je uvedeno Logistické centrum Mošnov. To zatím ani nestojí, je pouze v plánu. Stát k němu nemá žádný právní vztah. Pokud respektujeme vlastnické právo, nacházejí se v současnosti pozemky v této lokalitě v majetku Moravskoslezského kraje nebo soukromých vlastníků.

Stávající koaliční vedení kraje uvádí, že o této záležitosti, tedy zařazení připravovaného logistického areálu na seznam, nebylo dopředu informováno. Když jsme na jednání zastupitelstva Moravskoslezského kraje navrhovali zařadit do programu revokaci některých usnesení a návrh, aby zastupitelstvo vyhlásilo krajské referendum, bylo to koalicí odmítnuto.

Proto jsme ustavili přípravný výbor a začali sbírat podpisy pod návrh na vyhlášení krajského referenda. Toto referendum se musí týkat záležitosti, která je v samosprávné působnosti zastupitelstva. Proto je otázka formulována tak, aby občané v případě jeho vyhlášení odpovídali na otázku, zda souhlasí, či nesouhlasí s převodem majetku kraje na stát.

*V jaké jste nyní fázi přípravy?

Nyní jsme ve fázi, kdy potřebujeme získat podpisy 6 % voličů zapsaných ve voličských seznamech v Moravskoslezském kraji. Svůj podpis pro návrh tedy mohou připojit jen občané z Moravskoslezského kraje. A tady bych chtěl požádat členy KSČM a sympatizanty, aby o této akci informovali své přátele, známé, rodinné příslušníky, spolužáky, kteří v Moravskoslezském kraji žijí, aby se o této aktivitě informovali a svůj podpis připojili. V tom je tedy zásadní rozdíl mezi sběrem podpisů např. pod petice. Aktuálně tedy občané podepisují teprve návrh na vyhlášení krajského referenda. Na podpisových arších však již musí být ze zákona uvedena budoucí

otázka pro referendum. A to musíme často vysvětlovat, když samotné referendum navrhujeme konat v den krajských voleb v příštím roce (začátek října 2024). Teprve tam budou moci občané vybírat odpověď mezi variantou ANO, nebo NE převodu dotčených pozemků.

*Co je tedy pro občany zásadní?

Za hlavní považujeme dát lidem informaci, že návrh na konání krajského referenda je dvoudílný. Není to nekonečný televizní seriál. Pouze dva díly.

První díl se jmenuje: Získejme několik desítek tisíc podpisů!

Druhý díl se jmenuje: Zúčastněme se referenda, aby účast byla 35 %!

Ano, je to velký úkol. A možná proto se doposud nikde v ČR takové referendum nekonalo. A proto zdůrazňujeme všem, komu návrh předkládáme, že jej může podepsat jak ten, kdo s převodem souhlasí, tak ten, kdo je proti němu. Nyní jsme zatím v prvním díle. Ten bude trvat do získání potřebného počtu podpisů. To očekáváme, že nastane v květnu příštího roku. Pokud se nám to podaří dříve, tím lépe.

Pak bude následovat vyhlášení referenda. Navrhovali jsme jeho konání v den krajských voleb, aby se co nejvíce snížili náklady ne jeho konání.

*Proč je důležité, aby se konalo krajské referendum?

Žádná ze stran z koaličního vedení kraje, tedy ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL, ČSSD, neměla rozhodnutí k této věci ve volebním programu. Nemohou tedy říci, že mají mandát voličů k rozhodnutí. Pokud by namítli, že tyto okolnosti nemohli předvídat, pak než konat volby je krajské referendum k této otázce legitimním nástrojem přímé demokracie, který dává lidem právo se k této věci vyjádřit. Navíc v této záležitosti chce rozhodovat vláda, která v této chvíli nemá podporu občanů. Díky svým krokům stojí před protestními akcemi, které chystají odbory na 27. listopadu a ke kterým, jak se dá očekávat, se přidají i občané. A jen zpět k referendu. Proti jeho vyhlášení se staví strany, které mají ve svém názvu slovo demokratický. Proto chceme dát občanům možnost jejich názor vyjádřit. Jako zastupitelé jsme byli zvoleni jejich hlasy.

Otázka v budoucím referendu:

»Souhlasíte s bezúplatným převodem nemovitostí ve vlastnictví Moravskoslezského kraje na ČR - Ministerstvo obrany pro potřeby Logistického centra armády ČR - Mošnov, které, jak vyplývá z Dohody mezi ČR a USA v oblasti obrany, bude využívat i armáda Spojených států amerických?«

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama