PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2023 7:17:00

Stahovat občanku do mobilu můžete od ledna, úřady budou eDoklady přijímat postup

Stahovat občanku do mobilu můžete od ledna, úřady budou eDoklady přijímat postup

Sněmovna ve třetím čtení schválila zavedení eDokladů. Od ledna příštího roku tak již nic nebrání tomu, aby si každý mohl stáhnout svou občanku do mobilní aplikace.

 Úřady budou eDoklady přijímat postupně, zpočátku půjde o tzv. Ústřední orgány státní správy, postupně se pak během roku přidají úřady práce, pošty či například policie. Projekt nyní finalizuje Digitální a informační agentura (DIA).

„Jsem velmi rád, že Sněmovnou prošlo zavedení elektronických dokladů do mobilu. Každý se již od ledna bude moci rozhodnout, zda bude nadále využívat plastovou kartičku nebo si ji stáhne do mobilu. Bude to velmi jednoduché - stáhnete si aplikaci, zaregistrujete se a používáte. A kdybyste mobil ztratili, můžete eDoklady na dálku vypnout a odpadá obíhání úřadů kvůli vystavení nového průkazu,” uvedl vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš.

S novými eDoklady přichází i lepší zabezpečení a kontrola nad osobními údaji. Každý totiž bude vědět, které údaje bude ověřovateli předávat. „Bude totiž možné zvolit, které údaje příjemce uvidí – například při prokazování věku nemusí vidět adresu bydliště,” doplnil Bartoš. Užívání občanky v mobilu bude samozřejmě nepovinné.

Místa, která budou tuto občanku přijímat, budou nabíhat postupně. Od ledna půjde nejprve o tzv. Ústřední orgány státní správy a také některé obce a kraje, které se již přihlásily dobrovolně: Vír, Tetín, Líbeznice a kraj Vysočina. Od léta se pak bude možné prokazovat eDokladem i na policii, úřadech práce či například finančních úřadech. Od ledna 2025 pak třeba na poštách či v rámci samospráv.

„Schválení eDokladů Sněmovnou nás samozřejmě velmi potěšilo. eDoklady tak od ledna budou sloužit k fyzickému prokazování totožnosti. Svůj občanský průkaz budete mít možnost nahrát přímo do telefonu a bude dostupný i bez online připojení. K čemu ultimátně směřujeme, je evropská digitální peněženka, která nám umožní držet digitální identitu nejen na úrovni základních údajů, ale vlastně všech atributů, které nás popisují jako komplexní bytost. eDoklady postupně naučíme občany i nás a veřejnou správu používat elektronické doklady, což pomůže se zvyšováním digitálních dovedností na úřadech, i občanů,” dodává Martin Mesršmíd, ředitel DIA.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama