Mgr. Daniela Ostrá, Ph.D.

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.01.2024 10:13:00

Základní důchod ve výši 28 % průměrné mzdy pro starobní důchodce

Základní důchod ve výši 28 % průměrné mzdy pro starobní důchodce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.

 Co se od 1. ledna změnilo v důchodech?
  1. Omezí se zvyšování penzí podle růstu průměrné mzdy. Nově se bude započítávat do navyšování důchodů jen třetina růstu mezd místo poloviny.
  2. Poroste věk odchodu do důchodu. Dnešní čtyřicátníci půjdou do důchodu až v 67 letech. Střední délka dožití ve zdraví přitom příliš neroste a ministr sociálních věcí Jurečka nevypracoval seznam náročných profesí s nárokem na předčasnou penzi.
  3. Zpřísní se podmínky pro předčasné důchody. Bude nutné odpracovat nejméně 40 let místo současných 35 a krácení důchodu za předčasnou penzi bude výraznější.
  4. Mimořádná valorizace penzí při vysokém růstu cen bude nahrazená dočasným příspěvkem.

Každý, kdo celý život pracuje nebo pečuje o druhé, má nárok na spravedlivý důchod. Proto chceme tzv. základní důchod ve výši 28 % průměrné mzdy pro starobní důchodce s 25 lety pojištění.

Pomůžeme až 120 tisícům starších lidí, kteří mají důchod nižší kvůli tomu, že byli dlouhodobě nemocní nebo pečovali o blízkého člověka.

Sociální demokracie je pro lidskost místo sobectví.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama