JUDr. Hana Kordová Marvanová

  • BPP
  • Praha 11
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2024 7:17:00

Byty by se neměly měnit v hotely

Byty by se neměly měnit v hotely

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopisu spolku Snesitelné bydlení v centru Prahy ministru pro místní rozvoj Bartošovi v souvislosti s přípravou portálu eTurista

 Spolek Snesitelné bydlení v centru Prahy, se kterým dlouhodobě spolupracuji na tématu Airbnb, se obrátil otevřeným dopisem na ministra Ivana Bartoše. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž připravuje portál eTurista, který má navázat na nařízení EU. Spolek se k novele zákona o cestovním ruchu vyjadřoval jak v připomínkovém řízení, tak i při opakovaných jednáních se zástupci MMR, a upozorňoval na chyby v implementaci nařízení, které dosud nejsou vyřešeny.

Portál eTurista nad rámec nařízení EU zahrnuje i oficiální ubytovací kapacity, hotely a penziony, což pro ně bude znamenat zbytečnou další byrokracii. Naopak některé články nařízení EU navržený zákon neimplementuje. Například v rozporu s nařízením nepočítá s dokládáním souhlasu pro registrovaný ubytovací prostor. Důsledkem toho bude skutečnost, že portál bude částečně registrem nelegálních provozoven.

Přitom se nám podařilo před dvěma lety prosadit na MMR schválení metodiky pro stavební úřady, která brání tomu, aby se byty bez povolení trvale měnily v hotelové pokoje a obtěžovalo to stávající obyvatele domů. Připravovaný registr eTurista to ale neřeší.

Celý obsah dopisu si můžete přečist ZDE.

Byty mají sloužit k bydlení a neměly by se měnit v hotely, aby nedocházelo k vylidňování centra města a nezhoršovala se kvalita bydlení místním obyvatelům.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama