Ing. Jana Komrsková

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • nám. primátora HMP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2024 21:03:00

Smlouvou se společností Nevajgluj získá Praha 16 milionů na úklid

Smlouvou se společností Nevajgluj získá Praha 16 milionů na úklid

Hlavní město uzavře smlouvu s akciovou společností Nevajgluj, která se tímto zavazuje městu hradit část nákladů, spojených s úklidem a nakládáním s odpady tabákových výrobků.

 Praha jako sídlo nad 20 tisíc obyvatel získá od společnosti Nevajgluj nejvyšší příspěvek v hodnotě více než 16 milionů korun.

„Smlouva pro město nevytváří žádný finanční náklad, ale naopak by Praha měla získat nemalé prostředky na úklid a také nakládání s odpady tabákových výrobků. Tuto povinnost výrobcům ukládá zákon o omezení vybraných plastových výrobků na životní prostředí,” říká k tomu náměstkyně pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

Finanční prostředky, které Praha smlouvou získá, vychází ze smluvního sazebníku ve dvou kategoriích. První kategorií je úhrada za úklid, přepravu a zpracování odpadu, vyhozeného mimo místa, určená k jejich odkládání. Druhou kategorií je úhrada za shromažďování odpadu ve sběrných nádobách v rámci odpadového hospodářství města.

Akciová společnost Nevajgluj byla založena za účelem provozování kolektivního systému pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry podle zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí a za účelem osvěty. Zakladateli jsou významné firmy tabákového průmyslu, na který se vztahují povinnosti, dané zákonem.

Oprávnění k provozování kolektivního systému získala společnost Nevajgluj v závěru loňského roku rozhodnutím Ministerstva životního prostředí ČR.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama