Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2012 12:22:19

Nenuťme rodiče porušovat zákon

Nenuťme rodiče porušovat zákon

Řeč je o rodičích – českých občanech v zahraničí. Podle platného školského zákona mají rodiče povinnost přihlásit dítě, které dosáhne školního věku, k povinné školní docházce. To platí i pro našince žijící krátkodobě či trvale v zahraničí.

V praxi to pro ně znamená vyhledat tzv.kmenovou školu na území ČR, kde by dítě ve školním věku bylo evidováno. Realita je mnohem složitější. Ne všichni čeští občané v cizině tuto povinnost plní. Důvody jsou různé, od nevědomosti, nechuti překonávat administrativní bariéry až po nezájem.Vymahatelnost a sankce neexistují, stejně jako statistika počtu dětí, které nejsou zapsány v české kmenové škole.

Proto by bylo vhodné změnit tuto povinnost zápisu dětí do kmenové české školy na možnost. O to se také pokusím předložením novely školského zákona, především jeho § 38, který se týká plnění povinné školní docházky v zahraničí.

Přínosem této drobné úpravy by bylo uvedení do souladu žitou praxi a zákonnou povinnost. Nechceme přece vystavovat stresu české občany, kteří se cítí při návratu do vlasti provinile, pokud dítě do kmenové školy nezapsali.

O podpoře vzdělání a výuky češtiny pro děti žijící v zahraničí zase příště.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama