Mgr. Jan Farský

  • STAN
  • Semily
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2024 20:23:00

Bezpečnostní situace v Evropě se v posledních dvou letech neustále zhoršuje

Bezpečnostní situace v Evropě se v posledních dvou letech neustále zhoršuje

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k válce na Ukrajině.

 V předvečer ruské invaze na Ukrajinu jsem byl s rodinou v Oregonu. Vím, jak na mě tehdy doléhalo, že se dřív nepravděpodobná konvenční válka v Evropě stává realitou. O den později už překročily ruské tanky ukrajinské hranice a naše iluze o bezpečné a mírumilovné Evropě vzala rychle za své.

Nechci kreslit čerta na zeď, ale vnímám, že bezpečnostní situace v Evropě se v posledních dvou letech neustále zhoršuje. I přes obdivuhodnou jednotu EU v pomoci Ukrajině, narušovanou pouze Orbánovým vydíráním, vidím ve světě stále větší únavu z války, americké lavírování a u nás doma extremisty, kteří legitimní strach veřejnosti z konfliktu zneužívají pouze pro své politické účely.

Přesně to Putina utvrzuje v tom, že jeho agrese se vyplatí. Ostatně, v Estonsku a dalších pobaltských zemích o tom vědí své. Přibývající hybridní útoky. Stále častější proklamace o nutnosti “chránit” ruskojazyčné obyvatelstvo. Uvalování zatykačů na vládní představitele. To vše připomíná situaci na Ukrajině před rokem 2014.

Neříkám, že rozsáhlý ruský útok na NATO je pravděpodobný. Musíme si ale klást otázku, co se stane, pokud Putin zaútočí v Pobaltí a obsadí kus Estonska, nebo třeba suvalský koridor na polsko-litevské hranici. Jak moc budou členské státy NATO ctít své spojenecké závazky? Budeme jako Evropa chtít riskovat jaderný konflikt kvůli území o pár čtverečních kilometrech? Nejsem si tak jistý.

Jistý si naopak jsem tím, že v Kremlu všechny tyto scénáře zvažují a jakákoliv naše slabost a nejednotnost je pro ně důvodem k další eskalaci.

Každá krize je příležitost. Pokud v Evropě dokážeme v rámci EU a NATO zvýšit výdaje na obranu na potřebná 2 % a využijeme tyto prostředky chytře a ke koordinovaným investicím do vojenských start-upů, obranných technologií, rozvoje kritické infrastruktury, výzkumu a vývoje nebo na podpory obranného průmyslu, můžeme nejen posílit obranyschopnost Evropy jako celku, ale také významně podnítit ekonomický růst celého kontinentu.

Britský historik Niall Ferguson v jedné své knize trefně uvádí, že každá velmoc, která není schopná nebo ochotná se bránit, se dřív nebo později stane kořistí. Evropě, pokud s tím nic aktivně neuděláme, tento osud hrozí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama