JUDr. Hana Kordová Marvanová

  • BPP
  • Praha 11
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2024 16:02:00

Povinné psychotesty v zákoně nejsou, podle mě je to velká chyba

Povinné psychotesty v zákoně nejsou, podle mě je to velká chyba

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zákonu o zbraních a střelivu

 Jedním z nejvíc diskutovaných zákonů na schůzi Senátu byl nový zákon o zbraních a střelivu. Tento zákon předložila vláda už před rokem a bohužel nijak nereaguje na případ prosincové tragické masové střelby na Filozofické fakultě ani na předchozí tragédie, třeba v Uherském Brodě v roce 2015.

Poslanecká sněmovna nevyužila možnosti zákon ještě před jeho schválením upravit a zpřísnit držení útočných dlouhých zbraní a zavést povinné psychologické testy pro uchazeče o zbrojní průkaz. Proto jsem předložila v Senátu pozměňovací návrh, který zavádí psychotesty jako na Slovensku, kde to schválili už v roce 2011! Říkám si, proč některé věci na Slovensku jdou rychleji a u nás se jen diskutuje a nic...

Bohužel většina senátorů po rozsáhlé diskusi schválila zákon beze změny, i když někteří také potvrzovali, že by se zákon měl zpřísnit. Takže hlasování znamená, že povinné psychotesty v zákoně nejsou. Je to podle mě velká chyba, protože takto může získat zbrojní průkaz i osoba s psychopatologickými rysy, agresivní či jinak nebezpečná. Podobné testy musí podstoupit třeba uchazeči o práci u policie nebo v armádě.

Toto téma ale nesmí usnout! Pan ministr vnitra prohlásil, že zřídil pracovní komisi, která přípraví změny stávajícího zákona o zbraních. Tak doufám, že nezůstane jen u slibů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama