Ing. Mgr. Tomáš Doležal, Dis.

  • SPD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.03.2024 13:24:17

O co také půjde v krajských volbách?

O co také půjde v krajských volbách?

Přestože se nyní ve veřejném prostoru soustředí pozornost na červnové volby do Evropského parlamentu, čekají nás letos i další volební klání. Stejně důležitá, ne-li důležitější. Zejména se to týká voleb do zastupitelstev samosprávných krajů.


Zvětšit fotkuKliknutím zvětšíteVláda Petra Fialy má plná ústa důležitosti podpory krajských (i obecních) samospráv a decentralizace. V praxi se ovšem k územním samosprávám chová od počátku svého působení naprosto hanebně.

Vláda Petra Fialy má plná ústa důležitosti podpory krajských (i obecních) samospráv a decentralizace. V praxi se ovšem k územním samosprávám chová od počátku svého působení naprosto hanebně.

A současná vedení krajů, hejtmani a krajské rady, v nichž mnohdy dominují právě vládní strany, si to většinou nechávají líbit a zájmy svých regionů - a jejich občanů - důsledně nehájí.

Slovy klasika: „Je to horší než zločin, je to chyba!!“ A rezignace na jeden z hlavních úkolů a smyslů existence krajských samospráv.

Vládní útok na finance krajů

A tak například v debatách o tzv. vládním konsolidačním balíčku, který od letošního ledna plošně zvyšuje všechny typy daňových a pojistných odvodů fyzickým i právnickým osobám, poněkud nezaslouženě zapadlo, že do něj Fialova sestava pokoutně a na poslední chvíli protlačila i několik podstatných změn v zákoně o rozpočtovém určení daní, který mj. stanoví podíl územních samosprávných celků (krajů a obcí) na celkovém objemu vybraných daní.

Jedná se hlavně o to, že Fialova vláda se tímto návrhem rozhodla pro roky 2024 a 2025 podíl krajů (i obcí) na vybraných daních snížit. A to dost výrazně.

A nedosti na tom - zatímco v první verzi tzv. konsolidačního balíčku vláda navrhla snížit „pouze“ podíl krajů (a obcí) z finančních prostředků vybraných na dani z příjmu fyzických a právnických osob, v jeho finální podobě byl tento výčet rozšířen ještě o snížení podílu územních samosprávných celků na vybrané dani z přidané hodnoty. 

Což je z hlediska daňových příjmů ta vůbec nejvyšší položka.

Fialova vláda konkrétně snižuje podíl krajů na celkovém ročním výnosu ze všech těchto typů daní pro rok 2024 ze stávajících 9,78 % na 9,76% a pro rok 2025 dokonce až na 9,45%!

Když si toto přepočteme na konkrétní čísla, pro náš, Středočeský kraj půjde o úbytek cca 140 milionů ročních příjmů!

Což je „zářez“ více než značný…

Tento vládní krok představuje nepřijatelný zásah do ústavně garantovaného práva na výkon územní samosprávy, zejména pak do finančního předpokladu výkonu tohoto práva. 

A také zásah do naprosto legitimního očekávání příslušných orgánů krajů (a samozřejmě i obcí), do jejich okamžitých i střednědobých plánů.

Neschopná vláda ohrožuje fungování veřejných služeb i veřejné správy

Vysoké deficity státního rozpočtu a rychlý růst státního dluhu jsou zaviněny nekompetentní politikou současné vlády, která proto nemá žádné oprávnění svůj diletantismus ve správě veřejných financí řešit na úkor krajů a obcí. 

Protože ty - na rozdíl od vlády -  dlouhodobě hospodaří vyrovnaně či přebytkově.

Fialova vláda tudíž nemá žádné právo tímto opatřeními snižovat kvalitu a dostupnost veřejných služeb, které kraje a obce zajišťují a poskytují občanům - což je mj. předškolní péče o nejmenší děti, základní a střední školství, zdravotnictví, služby lékařské pohotovosti, veřejná autobusová a vlaková doprava či široká paleta sociálních služeb.

Kraje i obce musí rovněž ze zákona vykonávat v tzv. přenesené působnosti mnohé důležité povinnosti státu, resp. státní správy - namátkou agendu stavebního řízení, osobních dokladů, památkové péče, živnostenského podnikání atd. K tomu všemu musí mít dostatek finančních prostředků garantovaných zákonným a dostatečně transparentním a předvídatelným způsobem.

Toto schéma Fialova vláda zbourala a krajům i obcím  škrtem pera potřebné peníze nepřijatelným způsobem sebrala.

A to i přesto, že vůči tomuto zlovolnému  - a vůči územním samosprávám nepřátelskému a škodlivému - návrhu opakovaně protestovaly i obě hlavní asociace sdružující obce a města a hájící jejich zájmy, Svaz měst a obcí a Sdružení místních samospráv.

Ostudná je v tomto kontextu zejména skutečnost, že se tak stalo za souhlasu a za aktivní podpory hnutí STAN, jehož představitelé se jinak zájmy krajů a obcí verbálně zaklínají, kudy chodí.

Ovšem v tomto případě jim chladnokrevně vrazili pomyslnou kudlu do zad.

Hnutí SPD se proti této vládní svévoli naopak ve Sněmovně i jinde hlasitě bouřilo a naše poslankyně Marie Pošarová svými pozměňovacími návrhy usilovala o zachování daňových příjmů krajů a obcí a o odvrácení této vládní „krádeže za bílého dne“.

Mějme toto vše na paměti při krajských volbách v září letošního roku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama