Strana soukromníků České republiky

  • Soukromníci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2024 10:21:00

Vládo, je nám líto, ale jen snaha nestačí

Vládo, je nám líto, ale jen snaha nestačí

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany na reakci ministra Jurečky na výroční zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu za loňský rok

 Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události, varuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve výroční zprávě za loňský rok. Odpovědné instituce podle něj podcenily mnohé události, jako byla třeba pandemie covidu-19, a dostatečně se z nich nepoučily. Uvedl také, že loňský nárůst příjmů státního rozpočtu nepomohl dostatečně snížit tempo zadlužování státu.

Rostly výdaje na obsluhu dluhu i povinné výdaje. Samostatnou kapitolou je systém dotací, který stále trpí formalismem bez důrazu na to, aby dotace směřovaly tam, kde mohou skutečně a smysluplně pomoci. Nadále tedy mluvíme o administrativně náročném, nepřehledném a neřiditelném systému, který je složitý nejen pro stát, ale i pro samotné příjemce dotací.

Nejvyšší kontrolní úřad neobjevil nic zásadně překvapivého, aktuální zpráva je však dalším potvrzením, že se vlády dlouhodobě nechovají zodpovědně. Střelou do vládní nohy vše okomentoval ministr Marian Jurečka: „To, co říká NKÚ, je nutné brát velmi vážně. Celou řadu výdajů děláme na dluh, na dluh budoucích generací. Je na místě, abychom se napříč státem a státní správou snažili zefektivnit státní aparát a činnosti, které stát zabezpečuje. Je to i o revizi agend.“

Vládo, je nám líto, ale jen snaha nestačí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama