JUDr. Hana Kordová Marvanová

  • BPP
  • Praha 11
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2024 17:17:00

Advokátní úschovy nejsou zabezpečené proti zpronevěře

Advokátní úschovy nejsou zabezpečené proti zpronevěře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k legislativnímu zabezpečení advokátních úschov

 Iniciovala jsem důležité jednání na Ministerstvu spravedlnosti, na kterém jsme řešili zabezpečení advokátních úschov. Není možné, aby se opakovaly kauzy rozsáhlých zpronevěr peněz klientů, v nichž přišli lidé o miliónové částky.

Nedávno jsem informovala o reportáži na Reportéři ČT (ZDE) o neuvěřitelné kauze zpronevěry advokátních úschov advokátky Sukové, která okradla 44 klientů o 153 milionů korun. A to už nemáme 90. léta! Jak se to mohlo stát a jak to, že advokátka mohla tuto svou "činnost" provádět dlouhodobě a nikdo, kromě Finančního analytického úřadu, na to včas neupozornil a nikdo včas nekonal?Dokonce advokátka Suková mohla z úschovních účtů bez problémů vybrat v hotovosti za rok a půl 45 miliónů Kč!

Jde totiž o obrovský systémový problém rizika u advokátních úschov obecně, které nejsou zabezpečené proti zpronevěře a nejsou téměř vůbec regulovány zákonem. To se musí změnit, jinak budou dál hrozit ohromné škody klientů, kteří za prodanou nemovitost nedostanou žádné peníze. Pro mnoho rodin to může být ekonomicky likvidační a ohrozit jejich bydlení.

Proto jsem s týmem právníků připravila návrh legislativních změn, které by se měly schválit při projednávání zákona o advokacii. Ten je nyní otevřen v Poslanecké sněmovně a jsem moc ráda, že někteří poslanci už na tom spolupracují.

Děkuji za vstřícnou spolupráci zástupcům Ministerstva spravedlnosti, že k debatě přizvali i další odborníky a že s přípravou změn zákona pomáhají. Mým cílem je, aby se už případy zpronevěr advokátních úschov neopakovaly a další klienti nepřicházeli o velké peníze. Dosavadní stav je ostudný a odporuje deklarovanému úsilí o posílení práv obětí trestné činnosti. A koneckonců je ostudou právního státu u nás.

Držte nám palce, ať se to podaří.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama