ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2012 10:41:24

Povím vám drsnou pravdu o ODS

Povím vám drsnou pravdu o ODS

Občanská demokratická strana se dostala do patrně nejsložitějšího, nejkritičtějšího, nejtěžšího a nejspíš zlomového okamžiku své existence.

I když cítím frustraci z toho, jak ODS ustupuje z hodnotových rámců, které sama vymyslela a vytvořila, trochu mne uklidňuje, že její volební preference jsou stále více než 20 procent.

Je to sice trochu ošidné kritérium, nicméně přesto dokazuje, že lidé v občanských demokratech stále vidí nejsilnější pravicovou jistotu v zemi. To, co Václav Klaus a ostatní „stvořitelé“ pravicové politiky před dvaceti lety vytvořili je natolik kvalitní, že to nedokázali zničit ani stokrát překabátěné strany, které dnes reprezentují jakýsi politický pravostřed, ale ve skutečnosti představují jen politickou vypočítavost a snahu získat velmi pragmatický, ne-li osobní profit. Současné chování politické reprezentace je žalostně nekompetentní, nekoncepční, zmatené, v područí různých vyděračských vlivů a tím pádem slabé. Přirozeně jde o důsledek dlouhodobého procesu, který je ovlivněn mnoha okolnostmi: od chyb socialistických vlád, přes dramatické ústupky koaličním partnerům, až po logický vliv hospodářské krize.

Slabost ODS, která byla vždy politickým lídrem, ať už jako strana vládnoucí, nebo opoziční, ODS, která byla sebevědomým a kompetentním hráčem na politické šachovnici, tato slabost je neomluvitelná a pro většinu nejen členů ODS, ale i jejích sympatizantů a voličů nepochopitelná a nevysvětlitelná. Obtížně se smiřují s tím, že ty nejsmrtelnější rány nám, vlastně sobě samotným, zasazují vlastní lidé. Ať už to je ocejchování „kmotry“, asistence u porodu našich ne příliš kooperujících koaličních partnerů nebo ustupování z pozic za cenu udržení zmatečně fungujícího organismu, bez výjimky nám tyto skutečnosti uškodili a bez výjimky je spoluorchestrovali lidé z ODS.

Lidé ze strany, kterou se dnes jako červená nit táhnou pocity beznaděje, zrady, křivdy, nedůvěry, ostražitosti. Pro mnohé je těžko akceptovatelné, že minulost, nesmírný kus práce a nesporné úspěchy dnes bagatelizují „nové a čisté tváře“, které ale sami – kromě velice nekonstruktivní kritiky – dosud neudělali nic, možná proto, že na to nemají schopnosti. Těžko říct, zda je ještě někdy možné vrátit se do doby, kdy ODS byla s přehledem a zdravým sebevědomím nejsilnější autoritou na polistopadové scéně. Vím jistě, že je mnoho a mnoho takových, kteří jsou připraveni tvrdě pracovat, pro dosažení toho cíle.

Podle mayského proroctví skončí 21. prosince 2012 jeden životní cyklus. Lidstvo pak prý vstoupí do zcela nové civilizace, která je s touto stávající nesrovnatelná. Snad do nového, úspěšného cyklu vstoupí i Občanští demokraté.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama