ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.09.2012 19:46:00

LIDEM chtějí omezit spotřebitelskou ochranu lidem

LIDEM chtějí omezit spotřebitelskou ochranu lidem

V době takzvané metylalkoholové aféry přišla tento týden místopředsedkyně vlády Karolína Peake se zásadním a naprosto skandálním návrhem, který se podle mého názoru vymyká normálnímu přemýšlení.

 Uvažuje totiž o sloučení České obchodní inspekce a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. To jsou instituce, které mají na starost ochranu spotřebitelů a právě dnes, kdy jsou spotřebitelé tvrdého alkoholu dotčeni kauzou pančovaných lihovin, to vnímám jako naprosto zcestný návrh.

Chápu, že stát musí v době hospodářského poklesu, který si navíc tato vláda zavinila sama, šetřit i na svém provozu, ale tak, jak znám kroky Nečasovy vlády, obávám se, že sloučení těchto dvou institucí by vedlo ke snížení ochrany spotřebitelů. Jeden podobný příklad nesprávného šetření již uvedl Jiří Paroubek: zrušení stálých kontrol v lihovarech a jejich nahrazení namátkovými kontrolami je podle mě jedním z důsledků současné krize ohledně metylalkoholu.

Návrh paní Peake považuji za typický příklad populismu, protože nejenže se nesníží náklady na provoz těchto institucí, ale naopak zřejmě dojde k jejich zvýšení. V průběhu reorganizace by navíc zřejmě dočasně došlo k ohrožení schopností efektivně pracovat u těchto důležitých orgánů státní správy.

Vláda by se měla soustředit na zvýšení ochrany spotřebitelů a hledání řešení současné kauzy, kde dokonce umírají lidé, a ne na vymýšlení podobných hloupostí, které nejsou na pořadu dne.  

Jiří Šlégr, místopředseda NS-LEV 21
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama