ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2012 16:59:19

Rozpočet nyní nemůžu podpořit za žádných okolností

Rozpočet nyní nemůžu podpořit za žádných okolností

Současná pravicová vládní koalice přehlíží potřeby nejen nižších a příjmově středních i slabších vrstev obyvatel, ale rovněž zaměstnanců různých sektorů ve veřejné i soukromé sféře.

Každý ví, že na půdě Poslanecké sněmovny se zabývám zejména otázkami podpory českých sportovců. Musím bohužel konstatovat, že i na základě návrhu státního rozpočtu pro příští rok budou zájmy českého sportu rovněž Nečasovou vládou přehlíženy.

Český sport již v loňském roce přišel o 1,7 miliardy korun. Ministr financí Miroslav Kalousek prolobboval za aktivního přispění senátorů ČSSD v Senátu změny v loterijním zákoně, které měly na naše sportovce drtivý dopad v podobě ztráty 2,5 miliardy korun. Zdůrazňuji, že v tomto případě hovoříme především o penězích pro mládež a různé amatérské sportovní oddíly.

Ministr Kalousek se poté udělal hezkým, když ve Sněmovně zcela nesystémově, populisticky a jak se později ukázalo, pouze jednorázově, načetl pro český sport 800 milionů korun. To vše proběhlo za situace, kdy se ČR v rámci EU nachází na třetím místě od konce pokud jde o výdaje státu na financování sportu.

Zdálo se, že již nemůže být hůře, ale současná situace vyvádí z míry i největší pesimisty. Nejenže se sportovci nedostanou zpět ke 2,5 miliardám, o které loni vinou změn v loterijním zákoně po ose Kalousek (TOP09) – Vícha (ČSSD) přišli, ale navíc – jak jsem již předeslal – pro příští rok nedostanou ani finanční injekci v podobě ministrem financí loni slíbených 800 milionů korun! Za této situace již reálně dochází k odlivu dětí a mládeže z různých sportovních oddílů, neboť jejich rodiče sportování svých dětí jednoduše již nemohou z rodinného rozpočtu utáhnout.

Kdyby byla Nečasova vláda skutečnou vládou rozpočtové odpovědnosti, tak by se k financování sportu nemohla stavět takto zády, neboť tento její přístup bude mít vážné dopady na budoucí náklady v resortech zdravotnictví, vnitra, spravedlnosti i školství. To jsou ale věci, které jsem v Poslanecké sněmovně mnohokrát zopakoval. Mrzí mne jen, že jak ze strany vlády, tak i ze strany velké části opozice a mnohdy i médií je tato problematika velmi vážně podceňována a na světlo světa je vytahována pouze tehdy, když se někdo z politiků potřebuje zviditelnit.

Pokud v této otázce nedojde v návrhu rozpočtu na příští rok k zásadním změnám k lepšímu, nemohu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí státní rozpočet na příští rok za žádných okolností podpořit. Nepokládám se totiž jen za poslance občanů Ústeckého kraje, kde jsem byl zvolen, ale cítím se být také poslancem, který pracuje v zájmu všech sportovců, ať už profesionálních či amatérských.

Jiří Šlégr
místopředseda nár. soc.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama