Mgr. Ing. Ivana Řápková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.11.2012 16:50:00

Vzpomínka na 17. listopad

Vzpomínka na 17. listopad

V sobotu 17. listopadu jsme si jako již každoročně připomněli výročí protinacistické demonstrace z roku 1939 a sametové revoluce z roku 1989.

Zapálit svíčky na pamětních místech jsme v sobotu nepřišli na protest proti demokratické vládě Petra Nečase. Zapálením svíček jsme se symbolicky poklonili těm, kdo padli za oběť komunistické a nacistické totalitě. Odpůrcům režimu, kteří byli popraveni nebo léta vězněni pouze proto, že otevřeně nesouhlasili s tehdejší nedemokratickou vládní mašinérií.

Za posledních dvacet let na tento státní svátek vzpomínáme různě. Obvykle převažují shromáždění na hradech, zámcích či náměstích po celé republice. Pořádáme akce pro děti, povídáme si s pamětníky a účastníme se netradičních návratů do historie. Přesto o sobě v tento významný den poslední roky stále častěji dávají vědět podivné zájmové skupiny. Ve skutečnosti proto, aby upozornili na své vlastní politické zájmy a pošlapali skutečný odkaz minulosti.

A tak již tradičně Prahou, ale i jinými městy „šlapaly“ politizující skupiny, některé pod nálepkou „Stop vládě“ a heslem „Demokracie vypadá jinak“ s barevnými transparenty. Jejich teatrální projevy, které neměly nic společného s poklonou protikomunistickým a protinacistickým bojovníkům, představovaly ubohou lživou propagandu, která zneuctila vzpomínky těch, kdo zažili skutečnou totalitu.

Na mnoha místech naší země jsme se sešli proto, abychom uctili demokracii, kterou máme, a abychom odsoudili režimy, které se zmocňovaly soukromých statků a připravily tisíce lidí o svobodu, životy a léta rodinou budovaný a opečovávaný majetek.

Je mi proto smutno ze stoupenců demonstrací, zvláště pak mladých komunistů či „nácků“, kteří o víkendu nevyšli do ulici proto, aby vzdali hold stovkám studentů, kteří byli zabiti nebo odvlečeni do koncentračních táborů, protože věřili v demokracii. Ale vyšly do ulic jako mladá generace revolucionářů za dost možná právě takovou nedemokracii, která nás, naše rodiče a prarodiče několik desítek let uzurpovala. Myslím, že jsme si užili dost dob nesvobody. Každý má právo nesouhlasit s vládní politikou a máme přes rok tolik možností jak upozornit na nešvary naší společnosti. Využívat k tomu den uctění památky padlým studentům je neúctou vůči všem opravdovým demokratům.

Děkuji Vám, kdo jste o 17. listopadu vzdali hold památce těch, kdo byli po právu bojovníky proti totalitě. Jste to právě Vy, kdo věříte a vážíte si skutečné demokracie.

Autorkou článku je poslankyně PČR Mgr. Ing. Ivana Řápková 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama