Ing. Petr Bendl

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.11.2012 14:52:32

Podmínky pro konkurenceschopnost zemědělství musí být spravedlivé

Podmínky pro konkurenceschopnost zemědělství musí být spravedlivé

Diskuze k vybraným aspektům legislativních návrhů k budoucí podobě Společné zemědělské politiky (SZP) byla předmětem dvoudenního jednání Rady ministrů pro zemědělství a rybářství, které se koná v Bruselu.

Předmětem jednání ministrů byly reformní návrhy k přímým platbám, rozvoji venkova a společné organizaci trhu. Diskuze k těmto tématům se nesla v duchu zatím neuzavřených jednání Evropské rady k otázkám Víceletého finančního rámce EU na roky 2014 - 2020.

„Nebráníme se snížení objemu celkového rozpočtu pro nadcházející období. Podstatná není samotná výše prostředků, ale nastavení spravedlivých podmínek tak, aby bylo možné zajistit konkurenceschopnost evropského modelu zemědělství vůči třetím zemím,“ řekl ministr Bendl s tím, že by zemědělci ze starých a nových zemí Evropské unie měli mít rovnocenné podmínky.

S otázkou konkurenceschopnosti velmi úzce souvisí i obava ČR z navrženého snížení prostředků na politiku rozvoje venkova. „Jsem přesvědčen, že politika rozvoje venkova je prostředkem pro požadovanou větší efektivitu, konkurenceschopnost a modernizaci Společné zemědělské politiky,“ uvedl ministr Petr Bendl.
K tématu rozvoje venkova se rovněž uskutečnilo setkání iniciované rakouskou stranou, jehož výstupem je společná deklarace zainteresovaných států apelující na přehodnocení krácení prostředků navrženého pro tuto oblast.

Dále se jednalo o ozelenění v rámci SZP, jež by do budoucna mělo být součástí přímé platby. Česká agrární diplomacie dlouhodobě prosazuje, aby toto opatření bylo dobrovolné. „Podle našeho názoru by mělo být čistě rozhodnutím zemědělce, jestli bude plnit podmínky ozelenění, a žádat tak o tento druh platby,“ řekl Petr Bendl.
U příležitosti tohoto ministerského setkání český ministr bilaterálně jednal o klíčových otázkách reformy SZP s německou ministryní výživy, zemědělství a ochrany spotřebitele Ilse Aignerovou, francouzským ministrem zemědělství Stéphanem Le Follem a rovněž s maďarským protějškem,  Sandórem Fazekasem.

Rada na svém jednání schválila také jmenování nového člena Evropské komise, kterým je Tonio Borg. Úřad komisaře pro zdraví a spotřebitelskou politiku přebírá po svém předchůdci Johnu Dallim, který z funkce člena komise před nedávnem odstoupil.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama