Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2012 12:30:39

Demokracie ve škole = Škola pro demokracii

Demokracie ve škole =  Škola pro demokracii

Několik let už probíhá projekt známý pro názvem žákovské parlamenty. Jedná se o zapojení dětí ze základních škol do samosprávy škol.

Letos se sešly děti z celé České republiky 27. listopadu ve Sněmovně, aby se podělily o svoje zkušenosti se zapojením do chodu své školy. Aktivity se rozdělují do několika kategorií. Žáci se informovali o tom, jak konkrétně vstupují a ovlivňují chod školy, např. tím, že s ředitelem školy a učitelským sborem jednají o podobě pravidel chování pro žáky, o hodnocení žáků a pomoci těm žákům, kterým učení tolik nejde, nebo o podpoře handicapovaných spolužáků.

 Je to mimořádná aktivita, do které vstupují  žáci 1. i 2. stupně základních škol. Učí se samostatnosti, odpovědnosti, učí se pracovat v týmu, podporovat se navzájem, ale i soutěžit mezi s sebou. Je to dobrý nápad, který naštěstí našel podporu u kantorů a rozvíjí se mimořádně dobře. Letošního celostátního setkání se zúčastnilo 70 dětí se svými učiteli ze všech krajů České republiky.

Překvapila mne vysoká úroveň vystoupení dětí, zvídavé otázky, kterými se obracely na přítomné poslance, a kultivovanost projevu. V diskusi jsme probrali nejenom roli českého Parlamentu ve školní legislativě, ale  i otázky spojené s možnosti sportování během vyučování i mimo něj. Na přetřes přišla i třetí hodina tělocviku, kterou by valná většina žáků přivítala.

Těším se na další ročník a originální nápady dětí. Často se setkávám s lidmi, kteří si stěžují na to, co všechno se nedaří a nejde. Žákovským parlamentů se daří a je třeba poblahopřát nejenom dětem, ale poděkovat i učitelům, kteří tuto aktivitu podporují.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama