Jan Fischer

1. místopředseda Rusnokovy vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.12.2012 17:48:00

Hlas na síti

Hlas na síti

Elektronická komunikace zásadně změnila náš život. Nová generace už není společností vyznávající kamenné instituce a vyřizování mnoha záležitostí se stále více přesouvá do virtuálního prostoru.

Stát však poněkud zaspal dobu. Elektronický podpis se prosazuje pomalu a s potížemi stejně jako transparentní veřejná správa prostřednictvím webu. Co chybí zatím úplně, je možnost elektronického hlasování.

Měli bychom si vzít příklad z Estonska. Tato malá postsovětská země dokázala v elektronizaci veřejné správy přeskočit i bohaté západní státy. Od roku 2007 tu mohou všichni volit do parlamentu z domácího počítače. Stačí k tomu čipová občanka a čtečka. To umožní každému pohodlně využít své volební právo. Věřím, že takto bychom dokázali k volbám přitáhnout zejména mnohem více mladých lidí. Je dobře, že ministerstvo vnitra alespoň chystá pilotní projekt e-voleb. Jen doufám, že to nedopadne podobně jako internet do škol, registr aut nebo S-karta.

Možnost elektronické volby by také znamenala obrovskou pomoc pro krajany v cizině. Ti dnes musejí osobně dorazit na ambasádu, což v některých zemích znamená cestovat tisíce kilometrů. Trochu vysoká daň za využití základního občanského práva. Přitom bychom si měli vážit těch, kteří na svou zemi nezapomněli ani za hranicemi a zajímají se o to, kdo u nás vládne.

Nakonec, ne však v poslední řadě by elektronické hlasování výrazně posílilo občanskou společnost, protože by rozšířilo možnosti lidí aktivně a jmenovitě vyjádřit svůj názor na společenské problémy. Dnes se žádná petice, pokud má být platná a úřady mají mít povinnost se jí zabývat, neobejde bez papíru. Je nepochybné, že e-petice by značně zesílila hlas lidu a podstatně zasáhla do onoho "klidu na práci", který se tak líbí politikům a úředníkům s ne právě nejčistšími úmysly. Navíc by odpadly jakékoli pochybnosti o regulérnosti podpisů, kterou úřady někdy rády zpochybňují. Pro některé radnice je to nejjednodušší způsob, jak smést se stolu nepohodlnou petici.

V této souvislosti musím zmínit prezidentskou volbu. Opravdu mě mrzí nedůstojné tahanice o počty platných podpisů, které na ni vrhají nepěkný stín. Sám vím, jak je těžké ověřit správnost všech údajů u padesáti tisíc petentů. Týmy kandidátů na jedné straně uctivě žádají občany o podporu, na druhé straně si musejí hrát tak trochu na dráby, aby minimalizovaly riziko zneplatnění i dobře míněných hlasů z malicherných formálních příčin. Mnozí na toto riziko upozorňovali předem. Marně. Odpůrci přímé volby prezidenta už také předvedli, že jim tato situace dělá škodolibou radost.

V každém případě je zavedení elektronické volby nutný krok. Všichni vidíme, jak velký vliv na veřejnou debatu má internetové zpravodajství a diskuze. Někteří si to pochvalují, jiní si naopak stěžují. Ale e-volby či e-petice jsou jednoznačně pozitivní věcí. Tady nejde o bulvární senzace, ani o anonymní grafomanství či šíření nenávisti. Jde o osobní vyjádření postoje, o hledání pozitivního řešení, o aktivní zapojení občana do veřejného dění. Rozhodně budu podporovat, aby hlas občanů na síti promlouval stále silněji k obyvatelům oněch kamenných institucí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama