Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph. D. MBA

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2012 7:56:45

Omlouváte děti z tělocviku? Sloužíte jim medvědí službu

Omlouváte děti z tělocviku? Sloužíte jim medvědí službu

Úterní Mladá fronta DNES přinesla informace o snižujícím se počtu sportujících dětí a řadě nepříznivých doprovodných jevů, které nedostatek pohybu přináší, jako je nadváha či dokonce obezita.

Příčin tohoto jevu je mnohem víc než jenom finanční náročnost dětských sportovních aktivit. Především se na fyzické kondici dětí podepisuje změna životního stylu, menší možnost volného pohybu dětí, ať už z důvodu obavy o bezpečnost dětí nebo proto, že dětské sportovní oddíly jsou ve valné většině postavené na výkonu, a děti méně zdatné nemají možnosti se více hýbat, jen tak pro radost. Tím se začarovaný kruh uzavírá. Zdravotní důsledky jsou ovšem alarmující. Ze studií, které financovalo MŠMT v letech 2005-2011 vyplývá, že 52 % žáků má vadné nebo velmi špatné držení těla, u 17 % žáků byla zjištěna nadváha a u 10 % žáků obezita.

Zásadním problémem je fakt, že absence pohybové aktivity v dětském věku má přímý vliv na pozdější obezitu dospělých, a tím i zvýšený výskyt kardiovaskulárních chorob. V České republice je dvakrát vyšší úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění než v EU. Vztah dětí k pohybové aktivitě se formuje právě v mladším školním věku. Je žádoucí, abychom navýšili počet hodin tělesné výchovy minimálně na prvním stupni základních škol, tak jak tomu je například v Polsku nebo Francii. Podmínkou úspěchu obliby tělocviku je ovšem nová koncepce sportování, která by dala příležitost realizovat se dětem méně šikovným, přinesla by širší výběr druhů sportů a možnost zapojení i trenérů.

Na začátku tohoto řetězce změn stojí rodiče. Jejich osobní říklad a povzbuzení baculatých dětí k pohybu je podmínkou nutnou. Svým dětem slouží službu medvědí, pokud je často a neodůvodněně z tělocviku omlouvají. Řada výzkumů, realizovaných v českých školách, ukazuje, že zhoršující se fyzická kondice dětí je natolik vážné téma, že v další generaci se nevalný zdravotní stav populace může podílet na snížení konkurenceschopnosti české populace. A může znamenat osobní či profesní omezení a zdravotní trable navíc.
 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama