ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2012 19:51:00

Sloučení ministerstev školství a kultury odsune sport na třetí kolej

Sloučení ministerstev školství a kultury odsune sport na třetí kolej

Vládní koalice zveřejnila své záměry ohledně slučování ministerstev, které se týká mj. i ministerstev školství a kultury. Nemyslím si, že je toto sloučení v současné době moudré.

Školství se potýká s velkými problémy, které se týkají téměř všech úrovní českého školství, tedy jak předškolního, tak základního, středního i vysokého. V nedávné době jsme byli také svědky toho, že ministerstvo není schopno dobře administrovat čerpání z fondů EU a České republice tak hrozí miliardové ztráty. Ministerstvo kultury na tom není o nic lépe. Proto se ptám: Je možné sloučit tato dvě ministerstva, která se potýkají s problémy, v jedno jediné? Vláda se dosud nevyjádřila, kolik by tímto konkrétním sloučením byla schopna ušetřit. Obávám se, že efekt z hlediska šetření bude malý a doplatí na něj bohužel jak žáci a studenti, tak česká kultura.

 Co ovšem řečeno ještě nebylo - a co mne osobně zajímá nejvíce - je, zda se tímto sloučením nedostane sport, který podléhá ministerstvu školství, na třetí kolej. Problémy českého sportu jsou rovněž velmi závažné, a podle mého názoru není možné, aby je ministerstvo školství po svém případném sloučení s resortem kultury, efektivně řešilo. Už dnes je situace kritická. Českému sportu zoufale chybí peníze a potýká se i s dalšími vážnými problémy.

 Sport je přitom oblast, která by měla jít ruku v ruce se školstvím ve smyslu mimoškolních aktivit dětí a mládeže, které jsou - jak bylo mnohokrát dokázáno - efektivním nástrojem prevence problémů dnešních dětí, jako je například obezita či drogy.

 V tomto ohledu nemohu se slučováním těchto dvou resortů souhlasit. Obě agendy jsou natolik důležité, že není možné je sloučit tak, aby byly řešeny problémy obou oblastí, a už vůbec ne sportu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama