ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.12.2012 2:45:10

Tento systém je nereformovatelný.

Tento systém je nereformovatelný.

Nelze napravit něco, co tu není - tedy demokracii. Tato společnost je těžce nemocná. Z několika shlédnutých videí “Pozitivní evoluce“ je to nejpravdivější konstatování ze všeho, co jsem v nich slyšel, ale jistě ne mnoho pozitivní.

Zaznělo to z podia, tedy podia Lucerny. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 Nepochybně měli občané důvod na  “Janečka“ přijít, všeliké výzkumy veřejného mínění vykazují shodně 85% nespokojených občanů s vládou a parlamentem, což Nečasovi ale očividně vůbec nevadí… a Janeček - slibuje nápravu. Tedy sice jen změnou volebního zákona (což mu jistě chytře poradili jeho marketingoví rádci, ta by jistě zamotala politikům hlavy…), ale ona sama tato změna není řešením. O tom ostatním si každý jen trochu sledující politiku, kdo viděl Janečkův útok na mysli nespokojených občanů a o tom, co slyšel přemýšlel, jistě myslí své. Viděl jsem několik setkání občanů Janečkovy show “Pozitivní evoluce“ na videu. Musím ale uznat, že režie této manipulativní masáže měla svoji úroveň a ostré zkoušky v krajských městech si s finálem v Praze byly dost podobné.  

  Dlouhé představování s estrádními prvky, prokládané bezzubými a nekonkrétními útoky na  “zlojedy“, končily pokaždé krátkou diskuzí, bez diskuze. Ona ta diskuze sice nebyla předem připravena, jako v Moravcových pořadech před krajskými volbami, ale ona to diskuze vlastně ani nebyla. Pozitivně naladění lidé ( rozumím že nespokojení se stavem společnosti a čekající tu zázraky ) k hlavnímu aktérovi ani žádné narušení příliš všetečnými či dokonce kritickými dotazy nikde mnoho nepřipustili. Takže moderátoři měli usnadněnu svoji roli ve scénáři. Naléhání Kubelkové, nebo moderátora - tak položte už otázku – tazatele nepobízelo k diskuzi, spíš rozhodilo a o diskuzi to vůbec nebylo. A občas také jeho zesměšnění, s potleskem ze sálu, mělo přesvědčit pár pochybujících o jediných správných a jistě neomylných názorech zaznívajících z podia – jako třeba ta Janečkova replika na kritiku minus hlasu u volebního systému - já jsem v mládí minus rychle pochopil, když jsem se díval v zimě na teploměr, tak to minus nebylo negativní…

  V Hradci Králové jsem byl osobně, zajímá mě změna volebních zákonů, jsem o její nutnosti vnitřně přesvědčen, ale také, že to musí být celý systém změn, vč. referenda a změny ústavy. Nadto jsem přesvědčen, že “shora“.se tyto fundamentální změny neuskuteční, jen možná natřou jinou barvou. Takže když jsem konečně dostal mikrofon, trochu jsem si tu také zašprýmoval - vyzkoušel malou manipulaci a zafungovalo to  – hovořili přede mnou tři pardubičáci, dovolil jsem si to připomenout a v souvislosti s tím řekl, že ještě nezaznělo, že se dnešní setkání koná v nejhezčím městě republiky. Potlesk  se samozřejmě dostavil. Takže říkám, to je to pozitivní - a už mě chtěli ustřihnout. Ne, to není všechno, hned následně jsem se snažil vysvětlit, že aby mohli podle Janečkova volebního systému vybrat volič ty nejlepší, musí je znát, poznat, proto se musí nejdříve změnit nejvíc manipulativní volební zákon do komunálu, kde se v přímé volbě dostanou do čela ti, které potom bude možné, pokud se osvědčí, volit výš, do parlamentu.

  Ne, to vůbec není potřeba, důležité je teď to rychle změnit do parlamentu, my na to nemáme čas. Po pořadu mi dokonce řekl, že se vše musí změnit nejdéle do půl roku ! A na doplnění mého názoru kolegou, že je nutné, aby politici byli odvolatelní, pokud zklamou, reagoval, že jeho systémem se do parlamentu dostanou jen slušní lidé a odvolatelnost nebude nutná.. Až nás budou dva miliony, pol. strany budou muset dát do svého programu náš systém a budou muset dát do čela slušné lidi !

   Tak kterápak pol. strana teď bude prosazovat změnu volebních zákonů, p. Babiši ?

   V Lucerně mě zaujal ještě p.Malý, který v Americe hovořil s “těmi nejbohatšími“ a hovořil se samými slušnými lidmi… Proč to tam zaznělo tuším, jistě tušíte i vy. (Ano, taky jsem hovořil s mnoha lidmi z našeho parlamentu, i velmi bohatými, kteří se mnou jednali slušně - ale přesto mnozí z nich podpořili zákon o církevních restitucích…)

   Nejvyšší hodnotu má pro mne politik, jedno z které strany, který je pro mne důvěryhodný, bohužel jich ale mnoho jmenovat nemohu.  Proč asi Babiš neuspěl se vstupem do politiky ? A ten se ale alespoň s cíli svého snažení netajil.  Že by změnil taktiku ? Už jsem dlouho nedostal do schránky jeho noviny zdarma, tak uvidíme…

  Tato show a jeho hlavní herec Janeček, s proklamací, že nebude zakládat politické hnutí ani stranu, zabývající se ale hlavně změnou vrcholné politiky, ale jen její jednou částí, jako vábničkou, je mi jasné, je pro mne bohužel také nedůvěryhodný.

   Komu a k čemu to přivedení nespokojených občanů k Janečkovi slouží, je pro ty, co chtějí vědět, uvedeno v mediích – řekni mi, s kým kamarádíš, já ti řeknu, jaký jsi.. To se přece jen dost dobře zatajit nedá. Myslím si, jsem o tom přesvědčen z logiky věci, že k odvedení pozornosti těch možná ještě aktivních, jejich zmapování a nejspíš, jako to tu již několikrát bylo, k jejich paralyzování. Potěšilo by mne ale moc, kdybych se mýlil. Nebude jistě dlouho trvat a uvidíme pokračování…

Jistě také v této hře, jako na pravdu, platí, že za peníze je v Praze dům.

12.12.12

                                                                                                                                                                      Eda Seibert


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama