RSDr. Petr Braný

  • České Budějovice
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.12.2012 9:45:00

Rozpočet trochu jinak

Rozpočet trochu jinak

V následujícím rozpočtovém roce budeme ve složité situaci. Prostředků je málo a očekávání lidí, kteří volili změnu, jsou veliká. Jak toto dilema řešit? Tím, že zaměříme svůj rozpočet jinak.

Nebude to ani plošné rozhazování veřejných prostředků, které se míjí účinkem, protože tříští síly, nebude to ani politika škrtů, jejíž účinek na veřejné rozpočty a ekonomiku jako celek popsal přesvědčivě už John Maynard Keynes, ale politika, která mění rozpočet v síť, která pomáhá vyzdvihnout každou zajímavou iniciativu, lhostejno, v které vlastnické formě se zrodila. Síť, která umožní vzestup iniciativních obcí i mikroregionů, a u škol, kultury i vědeckých institucí síť, která umožní podchytit každý talent. V kraji rybářů volíme příměr, který nám umožní vyložit, oč klubu zastupitelů za KSČM jde.

Půjde nám o to, aby se vytvářela přirozená centra, odkud se šíří prospěšná iniciativa, ať půjde o jakoukoli oblast společenského života. Smyslem této koncepce rozpočtu jako sítě je účelně využívat prostředky, které máme, a zajistit i jejich přiměřenou návratnost. Ne bezhlavé šetření, ale investice do lidského kapitálu. Rozpočet kraje pro rok 2013 posílil v kapitole provozu škol, programu rozvoje venkova, grantové politiky kraje. Jsme připraveni po zhodnocení roku 2012 dále posílit finančně kapitolu zdravotnictví (zejména záchranné služby) a kapitolu kultury.

Tento přístup by měl vyhovovat jak levici, tak i pravici, protože se opírá o věcné posouzení priorit a o rozpočtovou disciplínu. Proto jsme připraveni k otevřenému dialogu s kýmkoliv, kdo chce mluvit o problémech a řešit je, a nikoli problémy ideologizovat.

Petr Braný, poslanec PČR a zastupitel Jihočeského kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama