ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.03.2013 12:26:12

Vyšší Brod bude při Zemské výstavě zářit

Vyšší Brod bude při Zemské výstavě zářit

Ve Vyšším Brodě vrcholí přípravy na přeshraniční Zemskou výstavu 2013.

V klášteře finišují poslední opravy. Město se od letošního dubna do listopadu připravuje na nápor turistů a snaží se zajistit jim dostatečný komfort. Cisterciácké opatství pro výstavu poskytne nejen výstavní prostory, ale také vzácné exponáty. Pravděpodobně největším lákadlem Zemské výstavy ve Vyšším Brodě bude Závišův kříž, který je pro svou výjimečnost staven naroveň Českých korunovačních klenotů. Rekonstrukci kláštera a celkovou organizaci Zemské výstavy 2013 předfinancoval Jihočeský kraj částkou přes 19 milionů korun. Další expozice Zemské výstavy 2013 budou ke zhlédnutí v Českém Krumlově, Bad Leonfelden a Freistadtu.

Práce na opravách kláštera, aby se mohl návštěvníkům Zemské výstavy 2013 představit v plné kráse, začaly v roce 2011. Opravoval se interiér kostela, kde byla provedena rekonstrukce elektroinstalace a osvětlení interiéru, obnovena byla také výmalba a očištěn hlavní oltář. Zrestaurovány byly malby čtyř chórových kaplí kostela a výmalby se dočkala také příčná loď a presbytář. Dále byly obnoveny fasády objektu opatství z pohledu z nádvoří u Poštovního muzea. Opravovala se elektroinstalace a osvětlení v Kapitulní síni a gotické sklepení v objektu opatství. „Ještě loni na podzim nebylo v kostele vidět, kde je strop a kam patří lavice. Všude od podlahy až ke stropu stálo lešení. Bylo tu asi pět kilometrů lešenářských trubek. Ale stálo to za to a všichni odvedli dobrou práci," pochvaluje si vydařenou renovaci představený kláštera převor Justýn, který slibuje, že Zemská výstava 2013 rozšíří prohlídkovou trasu kláštera o dosud veřejnosti nepřístupné prostory. Nově budou moci návštěvníci vstoupit například do kapitulní síně, v níž je pochován Záviš z Falkenštejna. V klášterním muzeu budou vystaveny deskové obrazy Madony Vyšebrodské, Madony Zlatokorunské, Ukřižování z Vyššího Brodu a četné další gotické plastiky a deskové malby. Poslední práce v souvislosti se Zemskou výstavou se v klášteře dokončují ještě například v Rožmberské oratoři. „Vzniká tam zabezpečení nutné pro dlouhodobé vystavení Závišova kříže," naznačuje převor Justýn jaký bude největší magnet vyšebrodské části Zemské výstavy.

Také město Vyšší Brod se v souvislosti se Zemskou výstavou připravuje na zvýšený nápor turistů. „Je nám jasné, že k vodákům, cyklistům a kempařům přibudou také návštěvníci výstavy. Proto jsme pod klášterem připravili zcela nové záchytné parkoviště a ve dvou etapách bylo obnoveno přístupové schodiště do kláštera směrem od města, které bude nejvíce používáno návštěvníky výstavy," dodává starosta města Milan Zálešák, který věří, že návštěvníci výstavy využijí i tradiční vyšebrodská turistická lákadla. „Těší mě, že hostům Zemské výstavy můžeme nabídnout i krásné turistické stezky, výbornou kuchyni našich restaurací, splutí Vltavy a další služby," dodává Zálešák.

Jako dobrou příležitost pro další rozvoj turistického ruchu v regionu vítá Zemskou výstavu 2013 také vedení Jihočeského kraje. Jihočeský kraj pro turisty touto výstavou získá další rozměr. „Vedle tradičně vyhledávaných jihočeských památek, sportovního vyžití, lázeňství a nedotčené přírody nabídne region díky Zemské výstavě expozici unikátních uměleckých děl a také pohled do česko-rakouské historie. I proto se Jihočeský kraj rozhodl ve stádiu příprav předfinancovat opravy Cisterciáckého kláštera částkou 10 milionů korun. Také agentuře RERA, která je od počátku zodpovědná za přípravu celého projektu Zemské výstavy 2013 kraj na předfinancování příprav poskytl přes 9 milionů korun," zdůraznil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, že kraj očekává hladký průběh celého projektu a naplnění velkých ambicí výstavy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama