Ing. Bc. Miroslav Krejča, CSc.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.03.2013 21:12:15

První jarní den v Senátu

První jarní den v Senátu

21. březen byl „odjakživa“ první jarní den, je ale i dnem, kdy slaví moje žena narozeniny a 21. březen tohoto roku je dnem první návštěvy nového prezidenta Miloše Zemana v Senátu...

21. březen byl „odjakživa“ první jarní den, je ale i dnem, kdy slaví moje žena narozeniny a 21. březen tohoto roku je dnem první návštěvy nového prezidenta Miloše Zemana v Senátu. O tom, jaké jaro máme za okny, si udělá představu každý sám, narozeniny mé ženy jsou poněkud intimnějším tématem – takže ho přeskočím, ale prezident v Senátu je věc veřejná. Takže o něm a o Senátu.

Během svého krátkého projevu při přerušeném jednání pléna Senátu Miloš Zeman nastínil několik témat, konkrétních i obecnějších. Na úvod potěšil senátory příslibem, že u příležitosti návštěvy předsedy Evropské komise José Manuela Barrosy v ČR dokončí ratifikaci čl. 136 SFEU, tzv. „Eurowallu“. Mně osobně toto jeho prohlášení potěšilo dvojnásob, protože výzvu k ratifikaci této mezinárodní smlouvy předložil do pléna Senátu „můj“ Výbor pro záležitosti EU a výboru jsem tento návrh předložil právě já. Po odmítnutí dokončení ratifikace Václavem Klausem je to tedy určitá satisfakce.

Dalším zajímavým tématem bylo zdůraznění významu evropských a transevropských sítí, což je taktéž dlouhodobým tématem Senátu a jeho výborů. Ale i dalším tématem - změnou systému voleb do Poslanecké sněmovny, který by omezil vliv stranických sekretariátů, senátorky a senátory pozitivně oslovil. Tím spíš, že je požádal o podporu v tomto úsilí. Samozřejmě se dotkl i dalších témat – např. vetování zákonů, vlajky EU na Pražském hradě. Po vystoupení na plénu Senátu následovala tisková konference Miloše Zemana a předsedy Senátu Milana Štěcha ve Frýdlantském salonku a neformální setkání se členy horní komory Parlamentu. 

Během polední pauzy se pak ještě uskutečnilo v rámci pracovního oběda uzavřené setkání prezidenta se senátorkami a senátory, kteří v úvodu prezidentské kampaně dali Miloši Zemanovi nominaci, umožňující oficiálně se stát prezidentským kandidátem. Tento akt nebyl ale již některými nepřizvanými tak pozitivně vnímán. Při tomto setkání se velice otevřeně diskutovalo o řadě lehčích i závažnějších témat – minulých, aktuálních i těch, které stojí před námi. Vzhledem k uzavřenosti tohoto setkání a citlivosti některých informací nebyl z tohoto setkání již žádný oficiální mediální výstup. Plénum Senátu pak již pokračovalo ve své standardní plenární schůzi.

Miroslav Krejča

březen 2013

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama