MUDr. Jitka Chalánková

  • Prostějov
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.04.2013 9:28:47

Pro budoucí léta připravuje EU velkorysou podporu malých a středních podniků

Pro budoucí léta připravuje EU velkorysou podporu malých a středních podniků

V pondělí 15. 4. se na parlamentní půdě pod záštitou paní poslankyně Chalánkové konal expertní seminář věnovaný problematice budoucího čerpání evropských peněz malými a středními podniky.

Mezi účastníky panelů se objevila zvučná jména předních odborníků, ať už ekonomů (např. Petr Zahradník), malých a středních podnikatelů (Karel Havlíček) či státní správy (náměstek ministra pro místní rozvoj). Nechyběli ani hosté z Německa, kteří přispěli svými zkušenostmi.

Základním tématem evropské podpory v příštích letech je konkurenceschopnost. Do příprav se promítly zkušenosti z ekonomické krize a nutné je ocenit i racionální přístup – cílem podpory z  evropských peněz již není snaha dohnat starší členy EU, místo toho nalézáme důraz na výkonnost. Připravované operační programy signalizují konec dělící čáry mezi Evropou západní a východní.

Pro budoucí léta se EU připravuje na velkorysou podporu malých a středních podniků. Jednoduchým heslem pro ČR jsou slova: „Výroba – to je to, co nás bude živit.“ Připravované evropské programy zásadně řeší i otázku, jak čelit konkurenci výrobců z mimoevropských zemí, ať už se jedná o Čínu či Brazílii. Naší odpovědí je vzdělání a inovace. Česká republika je ryze exportní ekonomikou a levnější konkurenci bude nutné čelit vyšší kvalitou, prioritou bude výzkum a vývoj.

Právě nyní je šance zúročovat dosavadní zkušenosti. Jednou z priorit pro ČR je nutnost zajistit si produkční nezávislost – naše země se musí více soustředit na výrobu finálních produktů místo dosavadní produkce polotovarů.

Informace o tom, jak bude podpora firem z EU vypadat, byla jen jednou ze zásadních otázek semináře. Účastníci byli možná ještě zvědavější na způsob, jak státní správa odpoví na naše „vnitrostátní“ problémy, které se v minulosti při čerpání evropských peněz objevovaly. Reakce státní správy na otázky spojené s jednoduchostí čerpání a přístupu k penězům opravňuje k určitému optimismu. Jednoduchost a srozumitelnost jsou totiž cíle, kterých chce Ministerstvo pro místní rozvoj dosáhnout v organizaci čerpání evropských peněz. Žadatelé – podnikatelé, nebo veřejná správa – by už nadále neměli tápat, ale nalézat informace připravené a roztříděné na jednom místě. Ambicí státní správy je také ulehčit proces administrace natolik, aby žadatelé nebyli odsouzeni k závislosti na poradenských firmách.

Poslankyně Chalánková k výstupům ze semináře uvedla: „Nové operační programy představují zcela mimořádnou šanci. Základní myšlenkou je skutečná podpora výkonu a inovací, tedy přesně oblasti, které malé a střední podniky potřebují, aby mohly vytvářet a udržovat náskok nad zahraniční produkcí.“ Paní poslankyně rovněž dodala, že doufá ve státní správu, která poučená z minulých let vytvoří rozumné podmínky pro žadatele. Doufejme tedy, že se vše podaří.

MUDr. Jitka Chalánková

poslankyně a členka Výboru pro evropské záležitosti

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama