ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.04.2013 12:39:41

Jihočeský venkov si rozdělí 90 krajských milionů na obnovu

Jihočeský venkov si rozdělí 90 krajských milionů na obnovu

Jihočeský venkov se může těšit na 90 milionů od kraje. Přesně takovou částku má letos Jihočeský kraj vyčleněnou ve svém rozpočtu na Program obnovy venkova (POV). Dotace jsou určeny obcím do dvou tisíc obyvatel.

Letos se v programu sešlo 740 žádostí za téměř 130 milionů korun. Rada kraje vzala návrh na rozdělení 90 milionů z Programu obnovy venkova mezi žadatele na vědomí a doporučuje zastupitelstvu jeho schválení. Zastupitelstvo se rozdělením prostředků z POV bude zabývat na svém jednání 16. května. 

Obce prostředky z POV používají na obnovu, údržbu a výstavbu venkovské zástavby a občanské vybavenosti, ale také na komplexní úpravu veřejných prostranství; obnovu, údržbu a zřizování veřejné zeleně; opravy, rekonstrukce a výstavbu místních komunikací, chodníků, veřejného osvětlení, cyklistických a pěších stezek. Prostředky mohou získat také na dotace na činnost mikroregionu, na zpracování integrovaných projektů venkovských mikroregionů a na dotace úroků z úvěrů. „Především u projektů na obnovu a údržbu venkovské zástavy, na úpravy veřejných prostranství, na údržbu zeleně nebo rekonstrukci místních komunikací uspěje sto procent žadatelů,“ říká hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, který uznává, že je to za cenu větší míry kofinancování projektů ze strany obcí. „Od kraje získají třeba 60% požadované částky, ale i za to jsou starostové vděční. Často jsou rozhodnuti projekt realizovat tak jako tak a pomoc z kraje je velmi významná,“ dodává hejtman Zimola.

O prostředky z Programu obnovy venkova jihočeské obce letos žádají už po desáté a jejich zájem neklesá. V průběhu let se částka vyčleněná na program navyšovala až na letošních 90 milionů korun. „Je to nejvýznamnější grantový program kraje v každém roce. Letošních 90 milionů korun je ve srovnání s ostatními kraji absolutně nejvyšší částka. Možná díky tomu máme my Jihočeši ty nejmalebnější vesnice,“ uzavřel hejtman Zimola.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama