MUDr. Jitka Chalánková

  • Prostějov
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2013 9:31:40

Nové formy péče o malé děti

Nové formy péče o malé děti

18.5.2013 se poslankyně MUDr. Jitka Chalánková zúčastnila 3. mezinárodního workshopu v rámci projektu Nové formy péče o malé děti.

Workshop se konal v Praze v rámci projektu podpořeného z Evropského sociálního fondu, jehož realizátorem je Farní charita Starý Knín. Projekt má za úkol přenést k nám ze zahraničí osvědčené formy péče o děti předškolního věku, působit ve prospěch jejich legislativního zakotvení a celospolečenského přijetí. V neposlední řadě pak prakticky podpořit poskytovatele nových služeb po té, co budou tyto u nás zákonem zavedeny. Jedná se o dětské skupiny a vzájemnou rodičovskou výpomoc (sousedské hlídání).

V rámci prvního bloku představili zahraniční přednášející situaci v péči o děti na Slovensku a v Německu. Ve druhém bloku byl podrobně rozebrán návrh zákona o dětské skupině (zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně dalších zákonů), který prošel připomínkovým řízením a v nejbližší době se jím bude zabývat vláda. Zákon upravuje jednu z prosazovaných nových forem – dětskou skupinu. Účastníci workshopu, mezi které patřili zástupci samosprávy (město Dobříš, Městská část Praha), neziskové organizace (několik farních charit, Rodinné centrum Dobříšek, Síť mateřských center atd.) i zástupci státních organizací (Výzkumný ústav práce a sociálních věcí) debatovali o jednotlivých ustanoveních zákona a dalších možných návrzích na jeho úpravu během projednávání v Parlamentu. Návrhy na změny se týkaly věku dětí, o které může být pečováno v dětské skupině, a okruhu subjektů, které mohou dětské skupiny zřizovat.S ohledem na veliký zájem maminek malých dětí o poskytování služby vzájemné rodičovské výpomoci se diskutovalo i o možnosti do zákona znovu včlenit také tento institut.

Všichni účastníci workshopu se shodli, že kromě zavádění těchto nových, individuálnějších forem péče o malé děti, které uspokojí aktuálně vysokou poptávku po předškolních zařízeních, je nutné docenit a ocenit práci, kterou vykonávají rodiče, nejčastěji matky, domácí péčí o malé děti. Především v klíčových prvních třech letech, kdy jsou položeny základy budoucího rozvoje dítěte, je individuální péče jednou blízkou osobou naprosto nedocenitelná.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama