Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2013 20:22:00

Od první myšlenky k dnešní realitě

Od první myšlenky k dnešní realitě

-

Když husitský král Jiří z Poděbrad usiloval před neuvěřitelnými 549 lety o vytvoření mírového spojení všech evropských království, šlo mu o vytvoření mezinárodního obranného spolku evropských panovníků proti vnějšímu nepříteli na základě národní suverenity, zásady nevměšování a řešení sporů před mezinárodním soudním tribunálem. Tato myšlenka se tehdy sice neujala, ale přesto zůstala živá. Mimochodem, připomněl ji i předseda Evropské rady Herman Van Rompuy při své návštěvě Prahy. Jednalo se podle něj o první myšlenku společné Evropské rady. 
A jak to vidí potomci Jiřího z Poděbrad dnes?
V březnu proběhl reprezentativní průzkum vztahu evropských občanů k Evropské unii v osmi jejích členských státech. Podle tohoto průzkumu podpora v České republice vzrostla o 4% a dosahuje nyní kolem 40%. K tomuto růstu popularity možná přispěl i nový český prezident Miloš Zeman, který se staví k Evropské unii pozitivně, což deklaroval vyvěšením její vlajky na Pražském hradě.
Kromě politické stability Evropská unie nabízí České republice také tolik potřebné zdroje pro její rozvoj. Málo se prezentuje, že od roku 2004 čistý příjem z EU činil 250 miliard Kč, stejně jako se málo připomíná, že pokud by poslední pravicové vlády byly schopnější, mohlo by to být dvojnásobné číslo. V současném programovém období 2007 až 2013 domácí příjemci dosud získali pouze polovinu z celkové částky, kterou můžeme čerpat.
Nebezpečím pro současnou Evropskou unii je však stále pokračující finanční a ekonomická krize a s tím související pokles podpory v největších členských státech. Zatímco před rokem měla EU podporu 60% Francouzů, nyní je to pouze 41%. Celkově průměrný podíl evropských občanů s kladným pohledem na Evropskou unii klesl během roku z 60% na 45%.
Je na čase se zamyslet, zda pouze kritizovat, či společně s ostatními členskými státy EU hledat řešení.
Rozpad Evropské unie by totiž představoval těžký otřes nejenom pro Českou republiku.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama