JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.

  • ODS
  • ministr spravedlnosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.05.2013 16:15:00

Zákon o vyšších soudních úřednících upravíme dle požadavků ÚS

Zákon o vyšších soudních úřednících upravíme dle požadavků ÚS

..

Ústavní soud dnes rozhodl zrušit k 31. 12. 2013 část zákona o vyšších soudních úřednících a vyšších úřednících státního zastupitelství, konkrétně § 11 tohoto zákona č.121/2008 Sb.  Příslušný paragraf stanovil rozsah pravomocí vykonávaných vyššími soudními úředníky. 
Ústavní soud jednoznačně podpořil účast vyšších soudních úředníků na úkolech, které plní soudní soustava. Ústava České republiky na podílu dalších osob na výkonu soudnictví pamatuje. Ústavní soud se nicméně vymezil proti rozsahu pravomocí vyšších soudních úředníků stanovených § 11, který zhodnotil jako příliš široký. Toto ustanovení obsahuje výčet pravomocí, které vyšší soudní úředníci vykonávat nemohou, a tak předpokládá, že všechny ostatní činnosti tam neuvedené vykonávat mohou.
Norma vychází z Koncepce reformy justice v létech 2008 až 2010, vznikla a byla schválena za působnosti ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.  Ministerstvo spravedlnosti respektuje rozhodnutí Ústavního soudu, důkladně se s nálezem seznámí a následně navrhne přesnější vymezení kompetencí vyšších soudních úředníků. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama