RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.06.2013 17:00:40

EP odmítá špehování Evropanů ze strany USA

EP odmítá špehování Evropanů ze strany USA

Sledování internetové a telefonické komunikace občanů EU ze strany USA v rámci programu PRISM zvedlo v Evropském parlamentu vlnu nevole.

Aféra okolo spolupráce bezpečnostních složek USA se společnostmi jako Google, Yahoo!, Facebook nebo Apple a Microsoft opět rozvířila diskusi ohledně ochrany soukromých dat. Masové shromažďování a uchovávání citlivých informací ohrožuje podle europoslanců práva Evropanů.

Na plénu Evropského parlamentu, který tento týden zasedá ve Štrasburku, dnes ráno zazněly ostré příspěvky nejen ze strany Evropské komise, ale také poslanců EP napříč frakcemi. Společným jmenovatelem výstupů bylo volání po ochraně osobních údajů Evropanů a především nastavení jasných norem o předávání citlivých informací mezi USA a Evropskou unií.

Velmi znepokojující je především vyjádření prezidenta Obamy, který ve svém projevu z minulého týdne ujistil, že sledování podléhají pouze cizinci, nikoli občané USA. „Jakékoliv hromadné a záměrné shromažďování osobních údajů o evropských občanech je nepřípustné,“ komentuje dnešní diskusi ve Štrasburku europoslanec Pavel Poc (ČSSD), který se ochranou osobních údajů dlouhodobě zabývá. “Už dříve jsme řešili občanská práva a internetovou svobodu v souvislosti s ACTA a bezpečnostní rizika ve smlouvě SWIFT o nakládání s daty evropských občanů, včetně jejich archivace a jasných termínů, kdy je povinná jejich likvidace. Přesto se dnes objevuje nový skandál s únikem citlivých informací v USA, který je přímo obludných rozměrů,” dodává Pavel Poc.

Problém ochrany dat není zdaleka vyřešen, o čemž svědčí únik informací o tajném protiteroristickém programu PRISM, jež do médií vynesl bývalý technik CIA Edward Snowden.

Stanovisko Komise tlumočil eurokomisař Tonio Borg: „Jedná se o další z příkladů rozdílu v přístupu USA a EU k ochraně osobních údajů. Naše obava z porušování soukromí Evropanů a hromadného střádání a uchovávání citlivých informací se zvyšuje. Je nutné směřovat k nastavení pevných pravidel, co je pro boj s terorismem možné ještě udělat, a co už je za hranicí ochrany práv evropských občanů.“  

Podle Pavla Poce je chování USA zcela nepřípustné a ani deklarované tažení proti terorismu neomlouvá provozování podobných sledovacích systémů. „Evropská unie musí dát USA jasně najevo, že má určité meze, za které prostě nelze zajít. Takovou mezí musí být ochrana práv obyvatel EU na soukromí. Ani při vědomí všech spojeneckých vazeb a nutnosti boje proti terorismu tohle nesmíme připustit. Evropská komise musí od této chvíle použít všechny prostředky v rámci jednání o obchodní dohodě mezi USA a EU, aby zesílila tlak na orgány USA a bylo dosaženo odpovídající datové bezpečnosti občanů EU. Pokud se v Evropě některá vláda, agentura nebo společnost na sledování podílela, musí za to nést veškeré důsledky,“ uzavírá Pavel Poc.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama