Občané městu, město občanům

"OMMO.... ejhle, člověk!"
  • OMMO
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2013 14:12:37

"Nová politika" anebo "staré známé" na scéně?

"Nová politika" anebo "staré známé" na scéně?

Chléb a hry? To se teprve uvidí.

Možná je dneškem jmenovaná Rusnokova vláda opravdu "průlomovým" řešením politické krize u nás. Opak však může být také pravdou. A ve vztahu k pravděpodobnému vítězi budoucích sněmovních voleb, tedy ČSSD, to může znamenat docela slušný personální otřes v podobě již nyní diskutovaných pozic části jejího vedení. Zejména v osobě B. Sobotky coby předsedy ČSSD.
Budeme-li přemýšlet dále, mohou některé strany - např. VV a KSČM právě i z uvedeného důvodu podpořit Rusnokovu vládu, protože i takto se hodí "napadnout" budoucí personální složení vlády po volbách a sobě pomoci při získání lepší vyjednávací (donucovací?), již nyní pozice. A vykročit s nadějí až do voleb v termínu regulérním. Občan stejně tak zamíří k volebním urnám.
Zda je tato taktika ještě v zájmu levice? No, myslím, že to stojí přinejmenším za hlubší úvahu také v horizontu nejen dalšího vývoje nalevo, s panem prezidentem v zádech. Uvažují o tom jistě už i na pravici. A pokud by se i tzv. zadařilo a ČSSD by se rozkomíhala natolik, že by to některé poněkud vyhodilo ze sedel, může vzniknout otázka: kam dál by to ještě "odhodilo" zájmy občanů ČR? 
Pravdu již nyní mají ti, a zkušenosti také některých našich politiků o tom vypovídají, na dovolenu v těchto časech není dobré jezdit. A to zvlášť, když spojenci k moci nejsou zdaleka tak jistí.
Přitom je dobré si připomenout slova povolaného, N. Machiavelliho: "Lidu se vládce zbavit nemůže, bohatých ano. Jednoho odstraní, duhého vyzvedne, nebo jen na čas někoho potlačí a po určité době ho zas omilostní podle potřeby."
Ta dnešní situace to tak trochu víc připomíná: jde o "hry"? - Velmi pravděpodobně. Odpověď na, jestli i "chleba", visí ve vzduchu.

Hana Svobodová
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama