Občané městu, město občanům

"OMMO.... ejhle, člověk!"
  • OMMO
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2013 17:14:23

O předčasné volby jít nemusí

O předčasné volby jít nemusí

KSČM dala šanci B. Sobotkovi… A hned to aspoň lépe vypadá.

Situace po úterním jednání mezi V. Filipem a B. Sobotkou dala celému „licitačnímu dění“ kolem příp. podpory rusnokovsko – zemanovské vlády opět jeden z dalších a možných aspektů. B. Sobotka líčený kdesi jako člověk, který se za této situace drží „v ústraní a je před infarktem“ se tedy zřejmě chystal na výše zmíněnou schůzku. A možná, spolu s dalšími aktéry přemýšleli, jak zčitelnit levici tvář, pokud přeci jen KSČM a ČSSD rusnokovsko – zemanovskou vládu podpoří. Škodolibé jazyky mohou tvrdit, že nakonec předseda KSČM vlastně pana předsedu ČSSD tak trochu zachraňuje z poněkud prekérní situace, kdy část vedení ČSSD s prezidentovými kroky příliš nesouzní, část vyčkává a část už se těší, aby se na čele strany střídalo, a stávající vývoj „vyhodil“ z křesla tzv. váhavé střelce či levicové intelektuály prezidentovi moc neladící.

 Jenže… Příští rok bude volebně hektický – volby do PS, do EP a komunální volby a jde přitom skoro o víc než o hodně. A to hlavně personálně. V KSČM např. se již nyní snuje pořadí na kandidátkách, a jako vždy vládne nervozita a nevole – třeba při lídrování v kraji Jihomoravském. Výsledek má vypadat lákavě, a přesto má zůstat spíše staronový. No, aby ne!

Oč tu tedy může jít? Vedení ČSSD se nechá přeci jen „ukecat“. Před volbami by nebylo dobré rozvrátit viditelněji své řady ještě více. Ono by to totiž dopadlo nedobře nejen pro některé zacílené persony, ale strana jako celek by do veřejnosti vyslala špatný signál. A protože se nejen údajně převažujícím odporem právě pravice k rozpuštění sněmovny zřejmě nepovede ji rozpustit a tudíž ještě na letošní podzim vyhlásit předčasné volby, intenzívně se jedná o podpoře rusnokovsko – zemanovské vlády.

V celé věci hrají zajímavou roli i VV, které se snaží jaksi zevnitř dle známého modelu z let devadesátých, který se tu odehrával mezi levicovými subjekty – Levý blok, KSČM a Strana demokratické levice – atakovat svůj odštěpenec LIDEM, na němž výhledově není nejen zájem, ale už nyní je zprava vnímán jako něco poněkud „mimo“. Tím modelem je finanční tlak na LIDEM od VV, aby „zaplatili do stranické kasy po sedmi miliónech za porušení smlouvy o poslušnosti…“ (Právo, 13. 7. 2013). Zda se tak VV učí politickou historii některých svých parlamentních kolegů či jim to bylo jimi napovězeno třeba pro větší zpestření koloritu naší rozvášněné politické scény, už ponechme přesně tomu „koni“, o němž se říká, že jeho hlava je větší. Slibovaný efekt může být takový, jistě i očekávaný, že VV také podpoří rusnokovsko – zemanovskou vládu. Výhled – do sněmovny se totiž hrne nejen SPOZ, ale i např. KDU – ČSL a další subjekty, některé spíše tak nějak „po berlusconiovsku“.  A proč by o zkušenost bohatší VV nemohly posloužit budoucím vládnoucím, ať už přímo nebo nepřímo? Pravda, realita volebních šancí tomu zatím nenasvědčuje. Ale…

Co je tedy ve hře?

KSČM licituje o „prorůstový státní rozpočet na příští rok, řešení situace v čerpání evropských fondů a také to, aby vláda byla jen dočasná do předčasných voleb.“ (Novinky, 14. 7. 2013)

V této souvislosti, vyjdeme-li z těchto požadavků, je možné: bude-li tzv. prorůstový rozpočet, a to lze za jistých okolností, za současné situace o to víc, jen chválit. Pravda, je-li také promyšleno, co a jak s těmi vyššími investicemi. A to už jsme neslyšeli. Učteme-li, že KSČM má dosti neurózu z účasti ve vládě, dopadnou výsledky této licitace zřejmě na ČSSD. Dá se přitom snad ještě tvrdit, že to vlastně spustila rusnokovsko – zemanovské vláda. A pokud to skončí zase jen jako výdaje, asi se bude moci pochlubit o něco větší zadlužeností. Efekt příp. investování bude blíže neznámý. A odpovědnost padne s velkou pravděpodobností vládě ČSSD přímo do klína. KSČM může i nadále tvrdit, že jde o systém.

Řešení v čerpání evropských fondů je v nějakém stavu. V některých krajích, kde dnes již vládnou levicové koalice ČSSD a KSČM, dopadají výsledky také z předchozích období správy (často ODS, ale i ČSSD a dalších) těchto fondů právě na ně. KSČM bychom z odpovědnosti neměli zcela vyjímat, vždyť na kontrolních místech některých krajů seděli právě její lidé – viz např. kraj Ústecký. Ale dobře. Nikdo to nechce na sobě nechat. Záleží ale, jak vážně je myšlena práce, resp. lépe s těmito fondy, když EU je dle logiky uvažování řady právě v KSČM vlastně „fuj“…

A co se týká „líbivého“ sloganu o předčasných volbách? Nemyslím si, že pokud se naplní režim dvou předchozích kvalit, má ještě z pohledu KSČM, ČSSD i příp. VV i dalších smysl - a  konečně, zprava doleva dam a pánů čekajících na konec řádného volebního období - aby nějaké předčasné volby vlastně byly? A možná to vědí i ti, co s tímto licitují a jde jen o to, občana poněkud ponechat v blahé víře, že právě jim jde o jeho hlas. Co by dup tu bude rok 2014 a volby v termínu řádném. KSČM zvýší svou cenu za cenu…, ČSSD si projde školením mužstva, že všechno něco stojí, zejména některé, Hrad prokáže svou „novou, nezvyklou politiku“ a pravice si počká na další kolo. Někteří říkají, že se myšlenkově obrodí. No, snad to nebude pouhý „http://www.protiproud.cz/“ a jen případný návrat V. Klause.

Zbývá odpovědět, co na to občan…


Hana Svobodová
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama