ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.08.2013 11:51:44

Duel s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem

Duel s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem

Přepis pořadu Ozvěny dne na ČRo Radiožurnál z 20. 8. 2013.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:  Poslanci dnes poprvé v historii schválili rozpuštění sněmovny. Pro hlasovali všichni poslanci ČSSD, KSČM, TOP 09 a Starostů, 10 poslanců Věcí veřejných a 8 nezařazených. Celkem 140 zákonodárců. Proti hlasovalo 6 nezařazených a předsedkyně, teď už bývalé sněmovny, Miroslava Němcová. Ostatní členové ODS před hlasováním opustili sál. Sněmovnu teď rozpustí prezident Miloš Zeman. Zároveň také vyhlásí termín voleb. Už před tím se nechal slyšet, že by se mohly konat poslední říjnový víkend, tedy 25. a 26. října. Do sněmovního studia teď vítám předsedu Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěcha Filipa a také členku vedení poslaneckého klubu ODS Lenku Kohoutovou. Dobrý večer vám oběma. 

Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:  Dobrý večer. 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:  Dobrý večer. 

Martin KŘÍŽEK, moderátor:  Pane předsedo Filipe, počítal jste s tak jasným výsledkem 140 hlasů? 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:  No, to nečekal jsem 140, ale čekal jsem podle, myslím nějakého průzkumu, bylo až 133 zákonodárců bylo ve prospěch toho usnesení, jsem rád, že to tak dopadlo. 

Martin KŘÍŽEK, moderátor:  Paní poslankyně, aktivně proti rozpuštění hlasovala za vaši stranu pouze dosavadní šéfka sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, to jste dopředu věděla, nebo čekala?  

Lenka KOHOUTOVÁ , poslankyně /ODS/:  Ano, paní předsedkyně seděla na empajru a bylo by zvláštní, kdyby paní předsedkyně Poslanecké sněmovny v tu danou dobu odešla celá, celý klub ODS odešel a věděli jsme samozřejmě, že paní předsedkyně právě ze své pozice zůstane a že aktivně bude hlasovat proti. 
Martin KŘÍŽEK, moderátor:  Právě, vy jste se rozhodli při hlasování opustit jednací sál, a to i přesto, že pokud vím, stále platí to, že předčasné volby podporujete, proč tedy? 

Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:  Pro nás je, jsou to základní asi dva aspekty - nedokončený legislativní proces a budu velmi ráda, pokud bude skutečně dokončen a nedojde na naše slova. Ten druhý je, že jsme se absolutně vzdali kontrolních mechanismů, kontrolních činností, které má právě Poslanecká sněmovna. Prezidentskou vládu v demisi v tuto chvíli nikdo nekontroluje. Bude dělat z dohody se Senátem o zákonných opatřeních. V tuto chvíli vím, že se některá již dohadují. V tuto chvíli si můžeme říkat o zdanění dividend a podobně. Můžeme se bavit o tom, že tato vláda může hýbat s daněmi, protože si prostě podle svého bude vykládat zákonná opatření Senátu. Já věřím, že všichni budou mít dostatek rozumu a že toto neudělají, že pouze jsou to sliby a jsem přesvědčena, že lidi půjdou k volbám a jednoznačně dají najevo, jestli je jim dobrá, nebo jestli chtějí zachovat jistou obranu demokracie, protože to, co se v současné době děje, například v Ústavu pro studium totalitních režimů, mně přijde více než alarmující. 

Martin KŘÍŽEK, moderátor:  Pane předsedo Filipe, tak, jak jsme slyšeli ODS tedy chtěla vyčkat až na definitivní schválení některých klíčových zákonů, jsou na místě obavy z těch možných ústavních žalob, pokud zákony Senát schválí, až bude sněmovna rozpuštěna. 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:  Já jsem přesvědčen, že je to docela falešná obava. Tak za prvé, legislativní proces není dokončen u žádné, ukončení Poslanecké sněmovny, nikdo tomu tak nebylo, protože ústavní princip diskontinuity Poslanecké sněmovny je jasný, protože vychází z vůle občanů, a Poslanecká sněmovna, jestliže končí v řádném období v předčasných volbách, vždycky nechá za sebou nedokončený legislativní proces u mnoha zákonů, to je jeden moment. Druhý moment je ještě falešnější obava, o to, že nebude vláda kontrolována. Přeci byla to ODS, která tady v roce 2010 zavedla, že se kontroluje co nejméně. Paní kolegyně Kohoutová shodou okolností byla se mnou v petičním a kontrolním výboru a těch 15 poslanců, kteří měli oba resorty jak petiční, tak kontrolní, moc dobře víme, že v tomto ohledu to byl právě záměr, abychom neměli čas na mnohem důslednější kontrolu činnosti vlády. A teď, když to není vláda ODS, tak tady brečí. To mi opravdu přijde nevhodné. 

Martin KŘÍŽEK, moderátor:  Kdo tedy bude tu vládu kontrolovat, když sněmovna se rozpustí? 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:  V tomto ohledu, pokud jde o zákony, tak skutečně je to Senát, který má právo schvalovat zákonná opatření, která ... 
Lenka

KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:  Ale nekontrolovat. 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:  ... pokud jde o kontrolu činnosti vlády, vláda je odpovědná Poslanecké sněmovně a Senát tedy může využít jenom takových možností, jako jsou veřejná slyšení, jako je program, který schválí například slyšení vlády k té nebo oné věci, samozřejmě, že těch 60 dnů je pro tu vládu možností činit ty i další věci, ale s takovou situací jsme se tady setkali v podstatě po každých volbách, minimálně na 30 dnů.  

Lenka KOHOUTOVÁ  poslankyně /ODS/:  To není pravda.  

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:  No, to jsme se potkali, paní kolegyně, museli bychom se tady bavit o tom, jak fungovala vláda v roce 1998, když padla vláda Václava Klause a pan Tošovský byl předsedou vlády, museli bychom se bavit o tom, jak fungovala vláda například Jiřího Paroubka v roce 2006 ... 

Martin KŘÍŽEK, moderátor:  Pojďme teď, prosím, k tomu, co bude následovat po dnešku, pojďme do té aktuální situace, tedy po rozpuštění sněmovny. Paní poslankyně, vy také vyzýváte Senát a vládu, aby neprosazovaly dlouhodobé levicové cíle. Jak tomu chcete krom výzvy případně bránit a myslíte si, že vážně hrozí zneužití těch zákonných opatření, i když je přeci musí pak nová sněmovna potvrdit. 

Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:  Já bych nejdřív chtěla říct, že každý si musí uvědomit, že legislativní proces končí tím, že zákon vyjde ve sbírce. To pan kolega, doufám, nebude rozporovat. Nikdy tady nebylo to, že vzniklo vakuum, že jeden den ukončil jeden poslanec svoji činnost a druhý den byl další zvolen, to tak prostě vždycky bylo. To znamená, že vždycky Poslanecká sněmovna měla jakousi kontinuitu, tohle to, co říká pan předseda Filip, by znamenalo, že už tady nikdy byla situace, kdy byla rozpuštěna sněmovna, ta tady nikdy ještě nebyla, nikdy neexistovalo to, že by sněmovna druhý den prostě nebyla, teď to do voleb takto půjde nebo od podpisu prezidenta do voleb to takto bude. A já se skutečně domnívám, že může dojít k tomu, že vláda, prezidentská vláda v demisi bude prosazovat zákony, na které nemá žádný, žádný rozvrh, nemá podle čeho schvalovat, protože to je vláda, která se o nic neopírá, možná ... 

Martin KŘÍŽEK, moderátor:  Právě, jak si vykládat tu formulaci v ústavě, že taková opatření přísluší Senátu přijímat ve věcech, které nesnesou odkladu, pane Filipe, v jakém případě ... 

Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:  To jsou živelné pohromy. 

Martin KŘÍŽEK, moderátor:  Ano. Pane Filipe, v jakém případě by bylo využití zákonných opatření, řekněme, sporné nebo na hraně zákona? 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:  Tak v každém případě by ty sporné věci, které by se týkaly daňových záležitostí, protože Senátu skutečně nenáleží jednání o státním rozpočtu a v tomto ohledu by pravděpodobně použití takového kroku by bylo za hranou ústavy, nebylo by protiústavní, ale bylo by určitě extra ... 

Martin KŘÍŽEK, moderátor:  A bude to třeba nezruší daně z dividendy, které v podstatě avizuje ministr financí v demisi nebo možná nějaké poplatky ve zdravotnictví. 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:  To si myslím ale, že je věc, která byla avizována dlouhodobě dopředu a evidentně se o ní jedná už delší dobu, jinak samozřejmě ... 

Lenka KOHOUTOVÁ , poslankyně /ODS/:  To možná jste o ní jednali vy, to takhle není. 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:  Jinak samozřejmě paní Kohoutová neměla pravdu, protože Poslanecká sněmovna nefungovala v roce 2006 v podstatě dva a půl měsíce, protože jsme nebyli schopni zvolit předsedu. Takže, kdo si to pamatuje, není to zas tak dávno, abychom nevěděli, že skutečně tady nad vládou tenkrát Jiřího Paroubka v demisi vlastně nebyla žádná kontrola, až do ustavení ústavních orgánů a bylo to od května do poloviny srpna. 

Lenka KOHOUTOVÁ , poslankyně /ODS/:  Promiňte, ale nebyla tady taková krize, jako je v této ... 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:  Ale tu krizi zavinila ODS, tu nezavinil nikdo jiný. 

Lenka KOHOUTOVÁ, poslankyně /ODS/:  Jasně, ODS může za to, že máte nakřivo kravatu. 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:  Já samozřejmě ... 

Martin KŘÍŽEK, moderátor:  Tak to už se dostáváme pomalu k tématům předvolební kampaně. Tolik předseda KSČM Vojtěch Filip a poslankyně ODS Lenka Kohoutová. Děkuji vám a na slyšenou. 

Lenka KOHOUTOVÁ , poslankyně /ODS/:  Mějte se hezky, na shledanou. 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:  Prosím, na shledanou. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama