Ivo Vašíček

Právo na informace a ochranu soukromí
  • Piráti
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.09.2013 10:36:14

Popření práva na soukromí

Popření práva na soukromí

V uplynulých dnech skončilo v USA několik firem poskytujících nástroje pro šifrování elektronické komunikace (například firmy Lavabit, Silent Circle).

Firmy umožňující šifrovat data jsou v USA vystaveny tlaku úřadů a zpravodajských služeb, protože jim znesnadňují plošné šmírování.

Lidé používající moderní technologie tuší, že může být jejich komunikace šmírována. Proto jsou různé šifrovací služby stále více žádané. To se však nelíbí americkým úřadům a zpravodajským službám. USA se zcela odchýlili od ideálů svobody. USA ústava je zřejmě pro současnou vládní elitu bezvýznamným cárem papíru. V současném pojetí výkonu moci musí mít zpravodajské služby právo kontrolovat komunikace kohokoliv.

Když Edward Snowden zveřejnil některá fakta o šmírování ze strany NSA, hájily se americké úřady tím, že byli sledování pouze občané jiných států. Je však zcela zřejmé, že chtějí mít možnost kontrolovat komunikaci všech. Z těchto důvodů se snaží zabránit použití prostředků, které jim šmírování znemožní.

Americké úřady útočí na firmy poskytující šifrovací služby a chtějí je přinutit k vydání „klíčů“, které tajným službám umožní zabezpečenou komunikaci číst. Ladar Levinson, provozovatel služby Lavabit se odmítl podřídit a svoji firmu raději zavřel. Nyní čelí různým obviněním a právně mu zabránili, aby veřejně promluvil o tom, z čeho je obviněn a co po něm lidé s NSA chtěli.

Společnosti poskytující Internetové služby dnes zcela běžně poskytují data úřadům. U nás však data vydávají až na základě soudního příkazu (letos dostal FB v ČR 10 žádostí od policie a v 6ti případech informace předali). Americké tajné služby si však mohou prohlížet data uživatelů FB nebo Google zcela libovolně. Překážkou jim však může být šifrování zpráv.

Vzhledem k vývoji situace (fašizace USA) bych se vůbec nedivil, kdyby se v USA snažili prosadit zákaz šifrování. Proto bych rád, kdybychom se USA nepodřizovali a jejich praktiky zcela odmítli. Zatím však máme v Evropě politickou reprezentaci, pro kterou jsou zájmy korporací a úřadů z USA přednější než zájmy občanů (jinak by Snowdenovi Evropa poskytla politický azyl).

Nerad bych se dočkal trestního stíhání za použití šifry pro ochranu svých dat. Proto chci, abychom měli právo na obranu před šmírováním.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama