ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2013 0:06:54

Kdyby platil zákon o referendu, netrval by spor o Tlustec 20 let

Kdyby platil zákon o referendu, netrval by spor o Tlustec 20 let

Tlustec zůstane stát, žádný čedič se těžit nebude. To byla dnes ráno zpráva, která mi vykouzlila úsměv na rtu.

 Kousek od Jablonného v Podještědí stojí kopec Tlustec. Celý ho tvoří čedičové podloží, které způsobilo, že dvacet let se snažily všemožné firmy, aby ho mohly vytěžit. Během těch let se snažily získat povolení k těžbě a otevření kamenolomu. Proti jejich záměru se postavilo mnoho sdružení v čele se Sdružením na záchranu kopce Tlustec a hnutím Duha za zády. Po dvaceti letech sporů, kdy to jednu chvíli vypadalo, že už už se začne těžit, neudělilo Ministerstvo životního prostředí v Liberci výjimku z těžby a těžaři tak s největší pravděpodobností ztratili veškeré naděje na zprovoznění kamenolomu.

Mně osobně toto rozhodnutí udělalo velikou radost, protože tamní krajinu velmi dobře znám. Moc ráda ji navštěvuji a představa, že by místo malebného kopce vznikl kamenolom, byla pro mě nepředstavitelná. Domnívám se, že do budoucna by o podobných otázkách měli rozhodovat samotní občané v referendu. Výsledek referenda by byl závazný a dával by mnohem větší legitimitu rozhodnutí, ať už by bylo jakékoliv. A zároveň by se nemuselo čekat na výsledek dlouhých dvacet let. Samotnému referendu by samozřejmě musela předcházet diskuze, ve které by občané získali relevantní informace o daném problému.  Nepochybuji o tom, že lidé mají dostatek rozumu, aby rozhodli správně a v zájmu nás všech.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku
https://www.facebook.com/janahnykova.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama