ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2013 21:06:09

Liberec konečně vypsal referendum. Teď ještě, aby se jím řídil

Liberec konečně vypsal referendum. Teď ještě, aby se jím řídil

Se zájmem sleduji, jak se pomaličku mění náhled komunálních politiků i široké veřejnosti na otázku referenda. Ještě před pár lety by nepřicházelo v úvahu, aby město vypsalo referendum k jakékoli otázce. A ejhle, v pátek nás jedno čeká.

 Městské zastupitele Liberce čeká rozhodování o majetku města a do úvah, co s ním, se poprvé zapojí široká veřejnost. A to pomocí referenda a jeho tří otázek. Lidé budou odpovídat na dotazy, jak má podle nich město naložit s letištěm, technickými službami a ostatním majetkem města. V úvahu připadá pronájem, prodej, či zastavení majetku bankám.

Referendum vzešlo z iniciativy opoziční Změny pro Liberec, která tak reagovala na úmysl města prodat Letiště Liberec, Technické služby města Liberce a další majetek, převážně pak pozemky. Město si od případného prodeje slibuje snížení astronomického dluhu Liberce, který se v současnosti odhaduje až na neuvěřitelné tři miliardy korun.

Jako zastánkyně přímé demokracie, a tedy i referenda, jsem ráda, že se pomalu začínají referenda uplatňovat. Ráda bych zdůraznila, že jeden ze způsobů, kterým lze referendum navrhnout, je vytvoření petičního výboru a uspořádání petice. To znamená, že navrhnout referendum v daném městě může jakákoli skupina alespoň tří lidí, což je minimum pro vytvoření petičního výboru, kteří posbírají dostatečný počet podpisů pod petičními archy. Přesná čísla závisí na velikosti obce. Například v Liberci musí petici podepsat minimálně deset procent oprávněných osob.

Aby se výsledek referenda stal závazným pro danou obec, musí se jej zúčastnit alespoň padesát procent oprávněných voličů. Ale i při nižší účasti je výsledek hlasování pro vedení města jasným signálem, co si o dané problematice myslí tamní obyvatelé. V souvislosti s všelidovým hlasováním by mě například zajímalo, jak by dopadlo takovéto hlasování v otázce sloučení liberecké a turnovské nemocnice.

Ráda bych se veřejně vyjádřila k otázkám plánovaného referenda. Myslím si, že je lepší, aby město svůj majetek pronajímalo, potažmo zvyšovalo jeho hodnotu, například během pronájmu, než samotný prodej, který přinese pouze jednorázový zisk.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku
https://www.facebook.com/janahnykova.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama