ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.10.2013 17:39:24

Hospodaření Turnova: Zimní stadion ano, nemocnice ne

Hospodaření Turnova: Zimní stadion ano, nemocnice ne

Turnovští zastupitelé si odhlasovali výstavbu nového zimního stadionu. Spolu s venkovním koupalištěm to jsou dvě největší městské investice poslední doby.

 Město Turnov se rozhodlo, že potřebuje nový zimní stadion. V zimě má zároveň začít výstavba venkovního koupaliště. Na oba dva projekty počítá město s investicí sto padesát milionů korun. Pokud by bylo hospodaření města v pořádku, neřešilo by žádné jiné důležité investice, hospodařilo by s přebytkem, bylo by vše v naprostém pořádku.

Situace ale takto růžová není. A proto se ptám. Kde chce vzít město na projekty peníze? Pakliže si půjčí, na jak dlouho se zadluží? Obecně jsou tato zařízení nevýdělečná a musí se jejich provoz dotovat. Znamená to, že město je postaví a pak nabídne k pronájmu? Jestli ano, jak zaručí to, že nájemník bude dobře hospodařit, platit včas nájem a nenechá objekty zpustošit? V živé paměti mám ještě vyhlášené koupaliště Dolánky, které město po listopadu osmdesát devět pronajalo a nájemník nechal celý areál kompletně zdevastovat.

V kontextu megalomanského investování Turnova se mi jeví o to absurdněji fakt, že jako provozovatel nemocnice nechá město sloučit turnovskou a libereckou nemocnici. A de facto tak připraví o místo padesát lidí. Nehledě na to, že podstoupí riziko, že v budoucnu o některá oddělení může turnovská nemocnice v rámci úspor přijít a lidé budou muset za specialisty dojíždět do Liberce. Přitom nemocnici stačila injekce v podobě osmi milionů. Zde se nebavíme o investici za sto padesát milionů!

Nejen díky výše uvedeným skutečnostem jsem přesvědčena, že lidé měli být podrobně seznámeni se záměrem města a poté rozhodnout v referendu, jestli si přejí zimní stadion a venkovní koupaliště, i když se město zadluží na dlouhé roky dopředu. Anebo jestli by nebylo lepší investovat mnohem nižší částku do zachování samostatné městské nemocnice. Nerada bych se dočkala stavu jako v Liberci, kde se město ve velkém zbavuje majetku, jen aby zaplatilo obrovské dluhy.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku
https://www.facebook.com/janahnykova.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama