ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2013 17:52:02

Větší spolupráce škol a firem zajistí práci pro absolventy

Větší spolupráce škol a firem zajistí práci pro absolventy

Alarmující číslo pěti set nových uchazečů o zaměstnání z řad středoškolských absolventů zveřejnil Úřad práce v Liberci. Jedná se o letošní absolventy škol Libereckého kraje, kteří využili možnost užít si poslední prázdniny a teď marně hledají práci.

 Pokud nezměníme školský systém, budou se takováto čísla opakovat každý rok. Školy přeci nemohou donekonečna chrlit každoročně desítky kadeřnic, servírek, číšníků, kuchařů. Namísto toho by měli na trh páce vstupovat noví obráběči kovů, mechanici, soustružníci. Jasným důkazem jsou zprávy úřadů práce, které uvádějí, že s uplatněním nemají problém právě absolventi technických a dělnických profesí. Naproti tomu novou práci v regionu Českolipska hledá dvacet tři kadeřnic a kadeřníků. Nevěřím, že všichni najdou uplatnění ve svém oboru.

Jsem přesvědčena, že základem pro snížení nezaměstnanosti absolventů je větší spolupráce škol a zaměstnavatelů daného regionu. Firma, výrobní podnik musí oslovit školy a říct: „Máme málo seřizovačů CNC strojů, chybí nám obráběči, projektanti…“ A škola má přizpůsobit obory poptávce na trhu práce.

Vím, že problém nestojí jen na komunikaci firem se školami, rodiče chtějí pro své děti to nejlepší a žijí v přesvědčení, že se budou mít jejich ratolesti lépe, když vystudují gymnázium, nebo střední školu s ekonomickým zaměřením. V souvislosti s tímto by měli zástupci středních škol, velkých zaměstnavatelů kraje, ale i zaměstnanci úřadů práce spolu se základními školami pořádat besedy pro rodiče žáků devátých tříd, na kterých by rodičům vysvětlili veškeré výhody a rizika spojená s jednotlivými učebními obory středních škol.

Stát musí nastavit takové podmínky, aby samotné firmy chtěly zaměstnávat čerstvé absolventy. Je samozřejmé, že zapracování nového zaměstnance bez praxe a bez zkušeností je mnohem zdlouhavější a náročnější. I proto by stát měl zaměstnavatelům určitým způsobem kompenzovat část nákladů vzniklých přijetím čerstvého absolventa. Zároveň je potřeba podporovat nadané děti. Připravit jim takové podmínky, aby se mohly rozvíjet ve svém oboru, ať už je jakýkoli.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku
https://www.facebook.com/janahnykova.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama