ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2013 19:17:20

Na nezodpovědné hospodáře se musí dohlížet

Na nezodpovědné hospodáře se musí dohlížet

Liberecká radnice dala před léty do zástavy bankám téměř veškerý majetek. Díky tomu teď nedosáhne na peníze z evropských fondů a objekty, které potřebují renovaci, chátrají.

 Postupně se z novin dozvídáme, co všechno dalo město do zástavy, aby mělo peníze na výstavbu Tipsport arény, modernizaci areálu na Ještědu, nebo rekonstrukci městských sportovišť. Víte třeba, že zastaveno u bank je liberecké Malé divadlo? Nebo dokonce i mnohé ulice?

Jak krátkozraké byly plány zastupitelů, se ukazuje právě nyní. Mnohé z budov, které leží v zástavě, nutně potřebují rekonstrukci. S pomocí při opravách a zateplování daných budov ovšem město nemůže počítat s dotacemi z Evropské unie. Právě kvůli zastavení dotyčného majetku u bank. V době, kdy budou úvěry splacené a město bude konečně moct zažádat o dotace, už nejspíš nebude mít o co žádat, protože dávno žádné dotace nebudou existovat. A třeba nebude ani co rekonstruovat, protože budovy zchátrají a spadnou.

Z radnice se ozývají hlasy, že úvěry Liberec splatí nejdříve za patnáct let. Ptám se, co bude se zastavenými objekty během těch patnácti let? Budou dál chátrat? Kde chce vzít město peníze na jejich rekonstrukci, když nemůže použít dotace? Bude se snažit co nejdříve splatit úvěry, nebo část peněz vyčlení na obnovu ulic a budov a o to déle bude splácet?

Ale základní otázka zní, co všechno město u bank zastavilo? Jsem přesvědčena, že v této svízelné situaci spíš než kdy jindy by mělo město jasně říct občanům, jaký veškerý majetek u bank zastavilo. Aby sami občané věděli, o co může Liberec přijít, pokud se mu nepodaří dluh splácet.

Je smutné pozorovat, jak představitelé velkých politických stran napadají ostatní, že předstupují před občany jen se samými populistickými hesly, když se samy snažily získat přízeň voličů díky populistickým krokům, jakým byla například výstavba Tipsport arény. Ať si sám volič vybere, jestli je pro něj podbízivým krokem pozlátko nové krásné arény, která město a jeho rozvoj paralyzuje na desítky let dopředu, nebo snaha o to, aby do budoucna rozhodovali o takovéto stavbě sami občané v referendu a ne pár vyvolených na radnici.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku
https://www.facebook.com/janahnykova.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama