ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2013 17:12:59

Předvolební souboj Davida s Goliášem

Předvolební souboj Davida s Goliášem

Těsně před volbami se vyrojily ve schránkách občanů všemožné letáky, které mají za úkol jediné. Poškodit vždy konkrétní jednotlivé kandidáty těsně před volbami.

 Anonymní, nepodepsané tiskoviny bulvárního charakteru, které se v posledních dnech vyrojily ve většině poštovních schránek, zakončují černou tečkou letošní zkrácenou předvolební kampaň, která, dle mého soudu, proběhla v porovnání s těmi předchozími na relativně slušné úrovni. Přesto mi z této pro mě nové zkušenosti zůstane i náznak hořkosti.

Drobných, ale i větších útoků na mou osobu jsem zaznamenala několik. Spíš mě ovšem překvapila provázanost některých stran ať už s periodiky, nebo třeba radnicemi jednotlivých měst a tím pádem preferování určité strany, nebo hnutí. A vše samozřejmě přebíjí síla peněz.

Naše hnutí mělo jednu z nejskromnějších kampaní vůbec. O to víc jsme pracovali všichni dohromady jako tým. Nevím o žádném jiném lídrovi nějaké politické strany, který by si například sám vylepoval plakáty. Každá mince má ovšem rub i líc a díky tomu, že jsem se věnovala kampani opravdu na sto deset procent a byla téměř nepřetržitě mezi lidmi, měla jsem příležitost s nimi hovořit a diskutovat.

Jak už jsem nastínila, síla peněz je všemocná. Domnívám se, že by se měla změnit a zpřísnit pravidla pro předvolební kampaň. A nepíši to zde z nějaké ukřivděnosti. Věřím, že by takovéto opatření mohlo částečně zmírnit korupci a zároveň více otevřít prostor pro změnu. A to z několika důvodů:

Pokud bude dán jasně strop, kolik strany mohou za kampaň utratit, budou mít zákonem vymezený prostor pro prezentaci, stejný pro všechny kandidáty, omezí se částečně síla peněz. A strany nebudou motivovány k tomu, aby sháněly kmotry, kteří jim jejich kampaň zaplatí oplátkou za nějakou pěknou státní zakázku.

Malé a nové politické strany a hnutí budou mít větší šanci prosadit se mezi zaběhlými stranami, které ze zákona získávají nemalé finanční prostředky na provoz a propagaci. Předvolební soupeření se tak stana férovější.

Mile mě překvapil přístup některých obcí, které ještě pořád ctí fair play a přímo ve středu obce umístily vývěsku, kam mohly všechny strany a hnutí umístit jeden svůj leták. Tak to má být. Všem stejný prostor.

Naopak mě mrzí výpady některých jedinců, které jsou až za hranou slušného chování a jsem přesvědčena, že i na takovéto chování by měl volební zákon myslet. Mnoho lídrů, natožpak řadových kandidátů jednotlivých stran se do Parlamentu nedostane. Vrátí se zpět na svá pracoviště a nezaslouží si, aby byli za své politické smýšlení pranýřováni!

Važme si svobody, neupírejme ji ostatním! Místo toho pojďme svobodně rozhodnout, kam budeme jako Česká republika v následujících čtyřech letech směřovat!

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku
https://www.facebook.com/janahnykova.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama