Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.11.2013 17:50:46

Máme zákon obecném referendu, novely zákonů o hmotné nouzi a spotřebitelském úvě

Máme zákon obecném referendu, novely zákonů o hmotné nouzi a spotřebitelském úvě

Po 1.schůzi poslaneckého klubu hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Dne 5.11. 2013 byl ustaven poslanecký klub hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.  Klub projednal a schválil volební a jednací řád.

Předsedou klubu byl zvolen ing. Radim Fiala.

Tajemníkem a tiskovým mluvčím klubu byl zvolen pan Jan Zilvar

Poslanecký klub na svém prvním zasedání projednal první návrhy zákonů, které předloží k projednání sněmovně. V první řadě máme připravený zákon obecném referendu, který již konzultujeme s jinými politickými stranami a připravujeme ho tak, aby měl širokou podporu.

Dále předkládáme novely zákonů o hmotné nouzi a o spotřebitelském úvěru.

Novela zákona o hmotné nouzi má zamezit zneužívání doplatku na bydlení, jehož důsledkem je sestěhovávání sociálně vyčleněných občanů na jedno místo do tzv. ghett, což v lokalitách způsobuje sociální pnutí a zvýšenou kriminalitu. Navrhujeme  zastropovat maximální výši doplatku na bydlení na cenu obvyklou dle cenové mapy MMR. Dále podmiňujeme čerpání doplatku splňováním hygienických a stavebně technických předpisů pro užívání bytového prostoru. Tato novela má zabránit zejména sestěhovávání mnoha lidí do jednoho bytového prostoru.

Novela zákona o spotřebitelském úvěru reaguje na současný stav, který neposkytuje spotřebitelům dostatečnou ochranu. Soudy se v podstatě bojí odsuzovat lichváře, ačkoliv se zcela zjevně snaží uvést spotřebitele v omyl a nabízejí mu přemrštěné úroky. Jedinou šancí, jak tomu zabránit, je taxativně stanovit, co je a co není lichva.  Po belgickém vzoru navrhujeme zastropovat RPSN včetně poplatků, které může půjčovatel požadovat po klientovi. Maximální sazba navrhujeme navázat na lombardní sazbu ČNB, aby odrážela skutečnou cenu peněz v ekonomice. Za současné situace by byl maximální strop RPSN cca 25 % pro půjčky do 15 tisíc a cca 20 % pro půjčky nad 15 tisíc. Pokud bude uzavřena smlouva s RPSN vyšší, bude neplatná. Zabráníme tím lichvářům, aby půjčovali za přemrštěné úroky.

Tomio Okamura

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama