Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.11.2013 14:41:59

Parazitovat na veřejných penězích se dnes stalo lukrativním byznysem

Parazitovat na veřejných penězích se dnes stalo lukrativním byznysem

Ptáte se mne, co si myslím o tom, že by se neměly zvyšovat daně a naopak najít prostředky v úsporách na provozních výdajích státu?

Můj názor je jasný. Každý rozumný hospodář si hlídá výdaje, aby byly účelné a nezbytné. 

Jenže parazitovat na veřejných penězích se dnes stalo lukrativním byznysem – a politická moc na nich parazituje spolu se zákulisními podnikateli. Není jiná cesta než snižovat daně a nutit stát k maximální efektivitě. Denně stát vyhazuje za naprosté hlouposti miliony korun. Praktický příklad – na nebezpečné křižovatce, kde řidiči nerespektují stopku, se za desetimiliony korun bude budovat nový kruhový objezd – a přitom by stačil retardér za pár tisíc. 

Denně politici a úředníci doslova naschvál utrácejí gigantické peníze, aby někomu například přihráli kšeft. Takže nejprve musíme ucpat díry a pak se teprve bavme o tom, kolik peněz skutečně v rozpočtu máme a kolik daní vůbec potřebujeme. Proto hnutí Úsvit tento týden navrhlo zákon opovinnosti hospodařit s péčí řádného hospodáře u svěřeného veřejného majetku, který konečně zakotví povinnost všech, kdo hospodaří s veřejným majetkem, starat se o něj s péčí řádného hospodáře, tak jak tomu už dnes je u jednatelů soukromých společností a u starostů. Ti, kdo hospodaří s veřejným majetkem, budou moci být v případě pochybení stíhaní za trestný čin porušení povinnosti při správě cizího majetku. 

Veřejnost a média si totiž dodnes neuvědomují zásadní fakt, že veřejné činitele - s výjimkou starostů - nelze stíhat za tento trestný čin a to proto, že k jeho kvalifikaci je třeba, aby daná osoba porušila zákonnou povinnost, A protože naši ministři nebo hejtmani žádnou zákonem danou povinnost pečovat o svěřený majetek s péčí řádného hospodáře nemají, pak mohou hospodařit tak, jak hospodaří. Pokud totiž dodrží v současnosti zákon o veřejných zakázkách, mohou například nakupovat předražené nebo zbytečné služby, aniž by za to mohli být nějak postižení. V praxi se to dnes projevuje tím, že za stejný materiál či služby, platí ministerstva často diametrálně odlišné částky. A nejvyšší kontrolní úřad může kontrolovat a sepisovat zprávy o zbytečných výdajích donekonečna, protože v praxi pro viníky neexistuje postih.

Úsvit přímé demokracie také jako jediný navrhuje, abychom poprvé v historii republiky udělali forenzní audit státního rozpočtu, díky čemuž bychom přišly na díry v rozpočtu, kudy vytékají veřejné peníze do nepravých rukou. Odhady ekonomů hovoří o tom, že jen díky forenznímu auditu bychom ušetřili v rozpočtu hned několik miliard. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama